1979Innimellom de store, velkjente og høyt skattede (og ikke minst høyst prisede) årgangene i Bordeaux finnes det flere mindre kjente, men likevel svært sterke årganger det er verdt å ta i nærmere øyesyn. Kjennskap til disse, ofte undervurderte årgangene, kan være nøkkelen til å kunne gjøre gode kjøp i et vinmarked preget av stadig økende priser. Årsaken til deres manglende status kan være flere; Kanskje oppstod de i skyggen av en nærliggende superårgang, eller kanskje var de rett og slett bare litt vanskelige å forstå som unge.

I denne smakingen ønsket verten å rette fokus mot en slik, undervurdert årgang fra Bordeaux’ vestside: 1979. De inviterte smakerne visste ingenting om vinene på forhånd. Alt ble servert blindt. Overraskelsen var da også stor da vinenes alder etterhvert ble avslørt. Og det med god grunn. Leser man vinguru Robert Parkers vurderinger av denne kveldens viner, får de alle et estimert livsløp som ender rundt midten av 90-tallet, noe denne smakingen motbevisste med stor margin. 1979 drikker alldeles fabelaktig idag, og vil i enkelte utgaver, som f eks med Leoville Las Cases, kunne nytes ihvertfall i det dobbelt av Parkers estimerte levealder.

I tillegg til en flott rekke 79ere fra Pauillac, St Estephe og St Julien ble kvelden toppet med fabelaktige Yquem 1996 og en slank og elegant Sudiraut fra 1982.Gjemt inne i 79 flighten, som en ren forvirringsmanøver, ble det også slengt inn en forbløffende ungdommelig Les Forts de Latour 1989 med en imponerende livlig tanninstruktur.

Men aller først skulle vi starte med en liten rekke fra Burgund.
Her er notatene:

Flight I:

2000 Domaine Poulleau Père & Fils Volnay 1er Cru
Klar, dyp rød med brunstikk og mild kant. Generøs, dyp og mørk, søtlig nese med et lett floralt preg. Preg av mørke, røde bær hint av sursødme. Bløt frukt med slank kropp og tørr utgang. Spiss syre. Milde og lette, men faste tanniner. Lett bitre toner av appelsinskall i finish.
86 P

2000 Domaine Fourrier Gevrey-Chambertin Vieille Vigne
Klar, rød med innslag av oransje. Dyp, søtlig, rødbærsdreven frukt på nese med et noe varmt preg. Gir også lett bitre toner av appelsinskall, mandelessens og grønne urter.Transparent og slank frukt. Frisk syre. Mildt tanninslør. Litt urterete utgang med toner av appelsinskall og mild bitterhet
87 P

2000 Domaine Armelle et Bernard Rion Vosne-Romanée Vieilles Vignes
Klar, rød med innslag av oransje. Noe uren på nese rett etter servering, men kommer seg med litt tid i glasset. Lett støvete, rødbærsdreven nese med hint av knekk og syltede søte bær. Gir også noe Vosne krydder. Slank og bløt frukt med fin fruktsødme. Spiss syre. Tørr, syrlig utgang med mild bitterhet. Mye bevegelse i glasset på denne.
87 P

1997 Domaine Marquis d’Angerville Volnay 1er Cru Taillepieds
Lett skyet, dyp rød med lett brunstikk. Mørk nese med blå plommer, rabarbra og marsipan. Hint av rosin. Søtlig frukt med bløt syre og tørr utang. Noe uttørket. Denne vinen burde vært i bedre form. Ikke helt optimal flaske.
84 P

Innskutt matvin:

2007 Nicolas Potel St. Romain Vieilles Vignes
Klar, lys strågul. Frisk, syrlig nese med lime, syrlig mandarin og et svakt hint av vanilje. Frisk, klokkeklar og smidig frukt med balansert sødme og presis, leskende syre. Flott lengde med mild chardonnaysødme og fin mineralitet.
90 P

Flight II:

1979 Château Montrose
Klar, mørk rød med mildt, brunstikk. Etter servering fremstår denne ganske jordlig på nese med toner av kork, men dette tones ned med tid i glasset. Gir etterhvert syrlig tobakk, solbærbusk, dype, mørke bær og blyantspiss. Bløt frukt med slank kropp og frisk syre. Tørr utgang med lette, men faste tanniner. Kunne trengt noe mer frukt for å balansere tanninene.
89 P
1979 Château Beychevelle
Klar, mørk rød med begynnende oransje kant.
Tobakk, skogbunn, lær og lett animalske toner på nese. Gir også mørke bær med fine, søte overtoner. Bløt så bløt frukt, nesten uten struktur. Nedslipte tanniner
87 P

1979 Château Gruaud Larose
Klar, mørk rød med innslag av oransje. Svært dyp og mørk nese med et floralt preg, lær og innsmigrende bærsødme. Meget bløt frukt her også med slank kropp og frisk syre. Fin lengde.
90 P

1979 Château Ducru-Beaucaillou
Klar, mørk rød med innslag av oransje. Dyp og kompleks nese med toner av mørke, røde bær, lær, blyantspiss, krydder og en nydelig innsmigrende sødme. Transparent, ren og presis frukt med frisk og delikat syre. Fast og elegant kropp. Milde, men faste og lett tørrende tanniner i fininsh. Flott lengde.
92 P

Flight III:

1979 Château Léoville Las Cases
Klar, mørk dyp rød med svakt oransjestikk i kanten. Mørk nese med solbærbusk, noe rødbærspreg, kaffe, blyantspiss, blekk og mildt vaniljestikk. Innsmigrende sødme. Klar og frisk frukt med fin intensitet og balansert sødme. Spiss og frisk syre. Milde tanniner i finish. Flott lengde.
93 P

1979 Château Pichon-Longueville Baron
Klar, mørk dyp rød med svakt oransjestikk i kanten. Mørk, dyp nese med solbær, mild sødme, fioler og lyse, florale overtoner. Bløt frukt med god intensitet og lett fruktsødme. Frisk syre. Milde, men faste tanniner gir vinen god ryggrad. Flott lengde.
92 P

1979 Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande
Klar, mørk dyp rød med svakt oransjestikk i kanten. Mørk, lett søtlig nese med hint av knekk, søte, mørke bær, lær og hint av brent treverk. Bløt og myk frukt som har samtidig har fin fasthet. Frisk syre. Lett tanninbitt i finish.
91 P

1989 Les Forts de Latour
Klar, mørk dyp, tett rød med hint av oransje i kanten. Dyp, generøs nese med solbærbusk, blyantspiss og mørke, søte bær mot bjørnebær. Hint av vanilje. Fast og strukturert frukt med mild sødme og presis og frisk syre. Lineær og flott vin. Tørr utgang med tydelig tanninbitt. Delikat vin som fremstår overraskende ung.
91-92 P

Flight IV:

1982 Château Suduiraut
Klar, dyp gyllen gul med hint av oransje. Generøs, rik nese av dyp aprikos, mandelsessens og mild akasiehonning. Konsentrert, men allikevel slank kropp. Elegant og fast frukt. Flott lengde med med toner av mandel og appelsinskall.
92

1996 Château d’Yquem
Klar, dyp gyllen gul med oransjestikk. På nese mørk aprikos, voks, harpiks og mandel. Konsentrert og fyldig, viskøs frukt med høy sødme. Intens som bare Yquem kan være. Frisk,avdempet syre. Lang så lang ettersmak med toner av mandler og karamell.
95 P

 

7/9-12 ER