jens_1Jens hadde invitert noen gode vinvenner til en historisk vinsmaking på Østmarkseteren den 3. mai 2013. Det ble en smaking vi alltid vil huske! Gjestene var Jan Engblom, Carl Gamlem, Trond Haug, Einar Helset, Terje Vold, Oddvar Walle Jensen, og til slutt Bjørn Normann Hansen som har ført dette i pennen med bistand fra Trond når det gjelder smaksnotatene.

 

Vi smakte følgende viner:

1966 Mersault Blagny, Louis Latour
1987 Ch Haut Brion Blanc
1981 Lanson Champagne

1988 Chambertin, Trapet
1975 Ch Lafite Rothschild
1975 Ch Latour
1975 Ch Cheval Blanc

1975 Ch Musar
1975 Ch Haut Brion
1965 Vega Sicilia Unico
1955 Ruffina Riserva Ducale Chianti Classico

1955 Ch Latour
1953 Ch Cheval Blanc
1941 Ch Latour
1937 Ch Latour
1933 Ch Latour

Smaksnotater:

1966 Mersault Blagny, Louis Latour
Dyp gylden mot ravgul farge. Beskjeden duft av modent eple Avdempet syre. Preg av fornem elde.

1987 Ch. Haut Brion Blanc
Gylden. Livlig vin med godt syreanslag. Mistet noe fylde, ble litt stram på slutten. Viser tegn på alder.

1981 Lanson Champagne
Mørk gylden. Duft av modne epler og brødbakst Lite bobler igjen, men livlig og holdbar vin. God.

1988 Chambertin, Trapet
Lys rød med kjerne, orange kant, vandig ytterst. God syre, pen eikeduft, animalsk, topp balanse, god fylde, lang. En strålende vin, på topp nå(?)

1975 Ch Lafite Rothschild
Lett brunlig lagret farge. Duft av tørket treverk, litt harpiks. Litt uttørrende mot slutten, men god vin som kom pent igjennom med litt tannin mens det enda var litt frukt igjen.

1975 Ch Latour
Mørk, nesten svart, tett kjerne, Duft av kaffe, noe sødme, balansert syre/tannin, god lengde, en kraftpakke. En nydelig 1975.

1975 Ch Cheval Blanc
Beskjeden duft av elde. Litt endimensjonal i starten, syrespiss, men tannin kommer etter hvert og gir en brukbar balanse. Avslutter som en god vin.

1975 Ch Musar
Lys, lys rød. Aning bringebær, tørket frukt, fiken og rosin. Syrlig

1975 Ch Haut Brion
Mørk brunrød kant mot gult, paprika, skogsbær, litt brent .God fylde, balansert, fornem elde, meget god vin.

1965 Vega Sicilia Unico
Fin rød med kjerne, god kraft, eik, syre/tannin i god balanse, pent fyldig vin, ungdommelig og holdbar

1955 Ruffina Riserva Ducale Chianti Classico
Lys rød. Parfymert dropsaktig duft, sopp, deilig balansert vin .Utrolig, men ikke tegn på sjenerende elde, Kjempeoverraskelse, deilig vin.

1955 Ch Latour
Brunrød, tett, orange kant .Deilig duft av sedertre/tobakk/eik. Topp balanse, fornem elde, god lengde, et fint bitt av tannin i utgang. En strålende vin.

1953 Ch Cheval Blanc
Veldig lys rød, portvinsnese på duft, litt sopp og tørket frukt. For gammel nå, men var strålende for dem som smakte vinen for 3 år siden.

1941 Ch Latour
Brunrød med gul kant .Dufter av kål. For gammel. Jeg er også årgang 1941,men har holdt meg bedre(Bjørn) Dufter av karamell, syre, viril, harmonisk(Trond)

1937 Ch Latour
Brun, mørk ,vandig ytterst. Kraftig duft av kantarell. Litt støvet, men henger godt sammen. Forbløffende god vin.

1933 Ch Latour
Mørk rød, noe sødme på nesen, tobakk, sedertre, god fylde, fremdeles god syre, godt balansert mot gjenværende tannin. Her er det enda liv. Herlig! Smakingens beste? Enda bedre enn 1955.
Ch Latour er kongen!

 

Middag på Østmarkseteren
Etter smakingen inviterte Jens til middag hvor selskapet ble komplettert med familiemedlemmer og flere gode venner. I kjent stil presenterte Østmarkseteren følgende ypperlige meny:

 

Kamskjellsalat med grønn asparges-eple vinaigrette
*
Pannestekt kongekrabbe med estragon sautert fenikkel
*
Piggvar og hummerhale med hvit asparges-nøtte mousseline
*
Iberico Wellington med shitake-spinat-balsamico glace
*
Indrefilet av lam med ristet sopp-haricots verts, pommes noisettes-jordskokk espuma
*
Trippel sjokolade mousse med karamell-appelsin-sitronmarinerrte bær

 

Litt tynne vinnotater her. Skriblerier på menykortet. Vi var jo i middagsselskap…

2009 Henri Bourgeois Sancerre La Bourgeoise
En herlig Sancerre ,preg av nesle og stikkelsbær. Flott til grønn asparges og hadde fylde nok til å takle kamskjellene også

1984 Ch. Haut Brion Blanc
Gylden , frisk med god syre, småfet. Bedre enn 1987(?) God til kongekrabben

2007 Corton- Charlemagne, Ardhuy
Frisk og god frukt i anslag. God fylde og fedme. I godt hold, god match til retten.

1990 Ch. Pichon Lalande
God duft av sigarkasse, pene tanniner, tørr, rett i ryggen, en god Pauillac

1982 Ch. Canon
Her var det eleganse og lengde og balanse på topp. Strålende 1982, smøg seg rundt maten

2001 Marques de Murrieta Finca Ygay Reserva
Murrieta er lammevin, var frisk, en aning eik, men savnet litt vaniljepreg og kropp

200? Corteforte Amarone della Valpolicella Classico.
Hadde fylden og kroppen. Bra match til lammet

1983 Ch. Lafaurie-Peyraguey.
En frisk Sauternes til en frisk dessert .God match, men vinen har nok godt av et par år til på langs

På vegne av samtlige: Jens, Tusen takk for en strålende aften.

Bjørn