På Kjellermesterens aften ble Jørgen Fjeldstad opptatt som Commandeur. Under den etterfølgende middag ble følgende viner servert. Smaksnotater ved Bjørn Berg:
Dette var kjellermester Oddvars kveld. Vinsmakingen skjedde i et nytt format, ettersom alle vinene ble servert blindt. Vi var 20 til bords, hvorav 4 var gjester.
De to første hvite vinene ble servert til hummerhale – sjøkrepssuppe. Den var tilsatt anisskum, fennikel, mango og var noe kraftig krydret.
2005 Château La Louvière,Pessac-Léognan
Lys gul med et veldig svakt grønnlig skjær. Duft av grapefrukt (?) lett tønne, stikkelsbær. Stram fin syre og vinen virker både ung og kraftig. Vi tippet på en Chateau Carbonnieux, men nei.
2009 L’Aile d’Argents, Château Mouton-Rothschild, Pauillac
Lys gul farge. En mild, behagelig duft uten spesielt særpreg. Også smaken er mild og temmelig svak, men med noe alderspreg. Er den noe «over the top»?
Oppsummering. Suppens kraftige og krydrede smak gjorde denne smakingen krevende. At den eldste vinen fremstod med åpenbart klarest og renest syre og struktur, samt med mest ungdommelig preg, overrasket oss.
1997 Château Clerc –Milon, Magnum, Pauillac, 5.cru
Deilige dufter med et tydelig preg av grønn paprika! Vi er enstemmige om vestsidevin.
Vinen er temmelig kraftig, ungdommelig og passer flott til indrefilet av kalv. God balanse og middels lang ettersmak.
1995 Château Gruaud Larose, Magnum, Saint Julien, 2.cru
Flott farge, dyp og ren fiolett. En duft og smak av frukt kompott. Den er såpass kraftig at den trenger mat. God lengde. Vi satser også her på vest-siden, men om vinen er for unge eller uferdig, det vet vi ikke. For vi var nok ikke forberedt på at det var en «kanon» vi hadde, og følgelig ble vi noe skuffet da navnet kom frem. Vi hadde ventet oss noe mer.
1993 Château La Mission Haut-Brion, Cru Classé de Graves
Klar farge, ikke så veldig dyp. En behagelig, svak duft. Hverken kjeller eller bær, svak blomst? Smaken er noe stram og kort. Vinen har en søtlig avslutning. Mye tyder på at vinen er noe i eldste laget, og vi forstår det er en «gammel storhet». Men vi var ikke helt på sporet smaksmessig, da vi tippet tidlig 1980 og Medoc.
1982 Château Mouton-Baronne-Philippe (fra 1990 Château D’Armailhac) Pauillac, 5cru
Vinen hadde tydelig kork, både i duft og smak. Derfor ingen ytterligere kommentarer, dessverre.
1975 Château Fombrague, St-Émilion, Cru AC
Klar farge, lilla med veldig svakt brunskjær. Duft av tørr aceton og sviske. En distingvert smak der det er lite frukt igjen. Men det er spennende å kjenne både lakris og anis. Det er karakter ved denne gamle vinen, og når det blir avdekket at dette er en såpass gammel østsidevin, så blir vi imponert over hvilken «stayer» -evne en merlot-basert vin kan ha! Moro
1966 Château La Gaffelière, St-Émilion, Premier Grand Cru Classé
Klar farge, lilla med lett brunskjær. Svak duft. Smaken var ganske tynn men sødmefull. Åpenbart en gammel vin som hadde holdt seg, men mange spor var visket ut. Vi hadde ost til denne vinen, og den ble litt svak. Imidlertid traff min borddame på årgangen, så noen spor og kjensler var det…
1986 Château d’Yquem, halvflaske, Sauternes, Premier Cru Supérieur
Aj, aj – hvilken duft! Honning, sødme, karamell, frukt, aprikos. Nær perfekt, og alle er henrykt.
Smaken er ualminnelig balansert og har en elegant syre. Vinen er lite «plump»; den er ganske lett i sin form og står meget godt til desserten, som er hvit sjokolade og multer. Det eneste underlige er at den snerper litt, helt på slutten. Vi tipper Suduiraut, midt eller sent på 1990 tallet. Alle blir overrasket over at det er d’Yquem vi har fått, og at den er så gammel.
Det var en strålende avslutning. Så lurer jeg på hvorfor ingen var inne på d’Yquem. Kanskje vi ventet oss enda noe mer? Duften var vel fasiten, men vi hang oss kanskje opp i den underlige snerpingen?
Moro, men krevende med blindsmaking. Med 20 entusiaster rundt bordet var det mange kommentarer. For enkelte eldre viner ble oppdaget flaskeforskjeller, men det må påregnes.
Mitt siste poeng som referent er imidlertid at dette var både velsmakende og lærerikt for alle!
I hyggelig selskap og omgivelser – «What more can you ask for»?
Bjørn Berg
10.11.2015