Fenomenet 2. vin oppsto i Bordeaux på 1970 og 80-tallet. Hvorfor oppsto det?

Les Bordelais hevder det oppsto som en konsekvens av kravet til stadig høyere kvalitet. Kravet til sortering av druene var blitt sterkere med den konsekvens at det ble færre druer som slapp igjennom kvalitetsnåløyet for å kunne bli til le grand vin.

Det kan også ha hatt sammenheng med at flere slott hadde kjøpt til parseller fra naboeiendommer på et lavere nivå og lagt det til sin eiendom, eller de kan ha hatt en nyplanting og druene derfra var enda ikke helt på topp kvalitetsmessig til å kunne gå inn i le grand vin.

Uansett, det har blitt mer vanlig at et slott lanserer 2. viner med forskjellige versjoner av slottets navn –som for eksempel Carruades de Lafite, Les Forts de Latour og Pavillion Rouge du Ch Margaux.

I 1970 produserte Lafite 100 tusen flere flasker av le grand vin enn de gjør nå. Le grand vin utgjorde da det meste av produksjonen. Nå for tiden lages det mere Carruades enn av førstevinen. Begrunnelsen er» Vi har en del, nyplantinger som enda ikke er på topp kvalitetsmessig» Men begrunnelsen kan jo også være at 1. vinen er blitt såpass dyr at 2. vinen blir en «rimelig» introduksjon til slottet slik at man senere kjøper 1.vinen.

I 2013 brukte Lafite 30% av druehøsten til le grand vin. I 2011: 38% 1. vin 50% 2.vin 12% deklassert (Legende). I toppåret 2010 40% 1,vin, 55% 2.vin 5% deklassert.

For 10 år siden var 2. vinene tilgjengelig for mellom 15-30 pund pr flaske. Det var mye mindre enn for 1. vinene og representerte gode kjøp.

Men da det ble mindre av le grand vin steg jo prisene på denne. Problemet for konsumentene var at prisene på 2. vinene også steg. Nå koster 2. vinen til Latour,Margaux,Cheval Blanc, Ausone og Lafite alle over 210 pund. Dette er priser som slottene bare for noen år siden kunne drømme om for sine 1. viner. Kvalitet koster, men er det bare for å sikre kvaliteten? Må man være så nøye for å sikre kvaliteten? Er det slik at de slottene som har lav andel av 2. vin lager dårlig vin?

Nei- Hvordan kan Pontet Canet med sine 81 ha produsere strålende vin når 90% av avlingen går til 1.vinen? eller Cos dÈstournel med 75%, Leoville Barton med 80%, eller Batailley med 100%? Hvorfor klarer de å lage god vin nesten uten 2. vin?

Melanie Tesseron hos Pontet Canet sier» Fordi det du gjør i vinmarken er det viktigste. Det har vi alltid visst». Anthony Barton hos Leoville Barton sier:» Vi lagde strålende viner før, bare tenk på 45 og 47. De ble fottråkket i en stor tønne på vinmarken til spill fra en innleid fiolinist. Det hadde aldri våre ønologer godtatt i dag. Nå må du ha fløyelshansker på før du kan ta på en drue»

Men: hvis du gjør et bedre arbeid i vinmarken,dyrker bedre druer og gjør et mer sofistikert arbeid i kjelleren skulle ikke da andelen av 1. vin gå opp og ikke ned?

Men det er også slik at mange eiendommer har ekspandert, kjøpt til parseller som før kanskje produserte 10 punds viner, men som nå med bedre metoder konverteers til en 50 punds vin ved å lage en 2,.vin

Ch Margaux og Haut Brion har laget 2. vin helt fra 1700 tallet. De visste hvilke parseller som ikke ga topp kvalitet. Les Forts de Latour er ikke noen ny oppfinnelse. Den kom i 1906, men riktignok under et annet navn. Men- det var som sagt på 70 og 80 tallet det tok av.

For oss kan det jo også være en fordel med 2. vin. Den kan du jo prøve etter 5 år, mens 1. vinen trenger 10 år +

Nå kommer det også 3. viner – som vil gjøre at prisen på 2. viner vil holde seg høy. Le Pauillac de Latour har vært på markedet en god stund. Ch Margaux har allerede en 4. vin, men 3. vinen er le Margaux de Ch Margaux. Le St. Estephe de Montrose er også på markedet.

2. vin har vært et kjennetegn for vestbredden fordi eiendommene der er mye større enn på østbredden og følgelig lager mer vin. Men det er også mindre muligheter for å lage 2. vin fordi de klassifiserte slott i St. Emilion har forbud mot å kjøpe til land og inkludere dette i sin eiendom.
Men allikevel, det er veldig mange slott i St. Emilion og i Pomerol som har en 2. vin.

17/9-14 BNH