Chateau_Margaux_Slottet er fra 1811. Vinmarken ble etablert av d`Auledesfamilien som eiet eiendommen midt på 1600 tallet. På begynnelsen av 1700tallet var Margaux allerede etablert som en av Medocs beste viner.. Konfiskert under revolusjonen,kjøpt i 1802 av marquis Duat de Colonilla som bygde slottet. Hyppige eierskifter, i 1920 kjøpt av et konsortium av aksjonærer, bla Ginestetfamilien som ble majoritetseier i 1949. 70tallet var vanskelig for familien, mye dårlig vin og økende gjeld. Pierre Ginestet måtte selge i 1975. Den greskfødte entrepenør Andre Mentzelopoulos kjøpte slottet i 1977, et kupp for 23.mill FRF. Han begynte straks å modernisere eiendommen som hadde ligget nede i 2-3 år. Han hyrte inn Emilie Peynaud, og var klar til bedre tider i 80årene.. men han døde i 1980 og det var enken Laure og datteren Corinne som tok over. I 1982 bygget de nytt chai for lagring av vin i dens 2. år. Corinne, som var uten erfaring ,måtte lære fort, og noe av det første hun gjorde var å ansette Paul Pontallier som direktør, et meget klokt trekk. Fra 1983 har de arbeidet sammen, og Pontallier hyret inn et utmerket team til å hjelpe seg. Corinne var en meget synlig dame og alle trodde hun hadde en kontrollerende interesse i eiendommen, selv om de også visste at Agnellifamilien(FIAT) hadde en eierinteresse. Det de ikke visste var at Agnelli hadde 75% i det holdingselskapet som eide slottet, det ble åpenbart da Giovanni Agnelli døde i 2003. det oppsto tvil om Corinne greidde å reise de USD 350 mill som var nødvendig for å kjøpe ut Agelli, men det klarte hun og nå har hun full kontroll over eiendommen

Eiendommen er på 78 ha,66 for rød vin, 75% CS, 20,5% PV, og 5% CF, 12 ha for hvit vin, 100 % Sauvugnon Blanc, den hvite heter Pavillon Blanc. Pavillon Rouge er den røde 2. vin. 380.000 flasker. Jordsmonnet består av grusholdig leire, ideell for Cabernet Sauvignon, og et område med mere leire og kalksten, utmerket for Merlot. Gjennomsnittlig utbytte 40hl/ha. Pontallier mener sortering av druene best gjøres i vinmarken av erfarne plukkere. Det brukes remorques istedet for cagettes(små plastikkkurver med perforert bunn).Ingen sortering i vineriet, og etter avstilking og knusing blir mosten pumpet over på fat for gjæring. Vinen får deretter 18-24 måneder i nye barriques, medium toast. Det lages vanligvis mere Pavillon Rouge enn Grand Vin. Pavillon Rouge gjæring er kortere, modning i 50% ny eik.Vinene lages ellers på samme måte.

Hvitvin har vært laget siden før 1900, men de nåværende vinranker ble plantet fra 1968-1980. Druene klasepresses, ingen skinnkontakt,gjæring med utvalgt gjær,modning i 1/3 nye barriques med battonage(lees stirring ) Ingen malo, Ikke spesielt høy syre i druene siden de er helt modne når de plukkes. Pavillon Blanc er en kraftig vin, 14% alkohol er ikke uvanlig.

Chateau Margaux hadde en dårlig periode på 60 og 70 tallet, men fra 80 tallet har slottet forsvart sin plass som 1. cru. Mange mener at Ch Margaux er en feminin vin. Brook gjør ikke det.”One marvels at its beauty rather than its power. Instead of femininity I find purity and a crystalline note of the excuisite that is rare even among the great growths of Medoc”
11/6-12 BNH

www.chateau-margaux.com

De øverste / Leder og eierCommanderiet besøkte Ch Margaux i oktober 2012. Vi fikk en flott omvisning og spiste deretter lunch med Corinne og staben. Under lunchen ble følgende viner servert. Smaksnotater ved Christer Byklum:

2011 Pavillon Blanc du Ch Margaux
Pale lemon yellow,intense citrus, minerals, some vanilla. Very transparent feel. Layered.Fresh acidity,superb balance,refined and mouthwatering,superb length.
93 P

2004 Pavillon Rouge du Ch Margaux
Ruby.Cassis,bell peppers and scented. Fresh acidity,ripe tannins,elegant palate.Refreshing and elegant texture,savoury and long.
90 P

2009 Pavillon Rouge du Ch Margaux
Bright ruby. Floral, cassis, leather, layered and subdued nose. Fresh acidity, ripe tannins, superb texture and structure, lovely balance, refined and long.
92 P

2009 Ch Margaux
Ruby. Such layers, so seductive, refined, nuanced, has everything. Floral and scented. Fresh acidity, ripe tannins, layered and such balance, feels perfect even if extremely young. Complex and extreme length.
100 P

1999 Ch Margaux
Ruby, Layered,scented, floral, cassis, leather, anise and again such an open and seductive nose. Fresh acidity, ripe tannins, superb texture and structure, velvety, fresh and lively, long.
94 P