Dette var den andre WCD vinteren 2015 i regi av Oddvar Walle Jensen. Vinene ble, nok en gang, servert til førsteklasses mat, men her vil kun vinene kommenteres.
Poengene er hentet fra ulike nettsteder, dog primært fra Cellartracker.
Alle viner var dekantert.
2013 Calles Riesling – Rheingau – Magnum
En forfriskende aperitiff vin. Nettopp slik en lett velkomstvin skal smake. Lys strågul farge, frisk syre, ukomplisert og behagelig å starte med denne vinen.
1981 Château La Louvière, Pessac-Léognan
Lys (!) gul, elegant farge. Duften er fruktig med et hint av svovel, uten at det gjør noe. God frukt, smaker det modne vinterepler? Elegant syre, med et veldig svakt eikepreg, til denne vinen å være. Her er det bare å sjekke opp årgangen, stemmer dette? En frisk, lys og meget tiltalene vin. Etter min mening er dette en vin godt over 90 poeng, og det er ingen ting å trekke, den kan måle seg meg toppviner fra andre områder. Hvilken overraskelse!
(87 P)
2004 Château Batailley, Paulliac 5. Cru
Solbærblå, en kraftig farge. Tydelig duft av solbær og solbærblad. Vinen gir et kraftig smaksbilde som fyller hele munnen. Hint av lakris i tillegg til all bærsmaken. Vinen er ung, god, men noe ubalansert. Tipper vinen trenger 5 år til for å bli bedre balansert. Da det, noe senere ble servert mat, ble vinen mer balansert. Dette, mat til vinen, ble en gjenganger også på denne smakingen. Bedre Bordeaux viner fortjener god mat.
(89 P)
2004 Domaine de Chevalier, Pessac-Léognan Grand Cru classé de Graves
Dyp rød, med blålig skjær. Tiltalende kompottduft. Kraftig smak og en tydelig syre. En meget god, kraftig vin som fortsatt er ung.
(90 P)
1996 Domaine de Chevalier, Pessac-Léognan Grand Cru classé de Graves
Fargen er innbydende, den er klassisk mørk rød. Solbær både i duft og smak. Men hvilken elegant balanse i munnen denne vinen gir! Vinen er rett og slett supergod, uten å være for kompleks. Dette er mer enn angitte 91 poeng. Magnum er nok en gang en forklaring på hvordan viner fremhever seg til noe spesielt.
(91 P)
1983 Château Talbot, St. Julien 3. Cru
Fargen er rød, men med et veldig brunlig preg. Duften er av kjeller, gammelt og animalsk. Smaken er relativt kort og stram. Ingen frukt eller bærsmak er igjen. Vinen har ingen usmak, men den virker noe gammel.
(92 P)
1983 Château Figeac, St. Emillion Premier grand cru classé B
Noe skepsis ved synet av en brun, kaffebrun vin. Duften er av tørr kjeller. Smaken er stram også her stram og kort. En litt sliten vin, som har gode sider, men er over toppen.
(93 P)
2009 Château Beychevelle, St. Julien 4. Cru
Fargen er blålig. Vi er tilbake til ungdommen i duft og smak. Vinen ble servert blindt, og den var overraskende lettdrikkelig, alderen tatt i betraktning. De fleste trodde nemlig vinen var noen år eldre. Vinen er veldig tiltalende og fleksibel, den kan drikkes nå og har mange fine år foran seg.
1983 Château Beychevelle, St. Julien 4. Cru
Fin, frisk rød farge. Smaken er rund og ualminnelig god. Her er det mye som kommer frem, moden frukt, godt modne – litt søte moreller. Når dette rundes av med lang, avbalansert ettersmak er det bare å sette seg tilbake i stolen og nyte. Dette er topp timing, og vinen er førsteklasses!
(92 P)
1986 Château Beychevelle, St. Julien 4. Cru
Vi blir møtt av en klar mørk rød farge. Duften er flott og friske bær og frukter kommer frem. Vinen er litt røff, en smule kantet. For all del, det
er veldig gode smaker, men vinen har et maskulint preg.
(92 P)
1982 Château Beychevelle, St. Julien 4. Cru
Vinen er rubin i glasset. Lekkert! Duft av deilige blomster – dette er tiltalende. Smaken er bløt, noe kort, men deilig. Sett opp mot den forrige vinen, er dette er feminin vin. Man tar veldig små slurker av denne vinen, den har et mildt, blomsterlig preg. Vinen drikkes ikke, den nytes Hyggelig!
(92 P)
1979 Château Beychevelle, St. Julien 4. Cru
Mørk rød farge, dog med et lett brunlig skjær. Duft av både tønne og kjeller. Tiltalende smak av tung frukt. Balansen i vinen er god, selv om vinen er litt tørr.
En kompleks vin som er godt moden, og fortjener sin score, og vel så det.
(92 P)
1975 Château Beychevelle, St. Julien 4. Cru
Frisk rød farge, uventet lite brunskjær, og langt klare enn vin 6 og 7. Duft av gammel frukt, med hint av blomst. Ikke verst! Vinen åpner seg etter hvert og den har et noe spisst preg, som blir avdempet til maten.
(92 P)
1952 Château Beychevelle, St. Julien 4. Cru
Brunrød i fargen. Karamellisert duft og smak. Balansen i smaken er upåklagelig. Vin har glød og er vital. Det er ikke til å tro at vinen er 23 år eldre enn den forrige vinen og at den er mer enn 60 år. Den passer som hånd i hanske til en saftig entrecôte.
(92 P)
1947 Giacomo Borgogno & Figli Barolo Riserva Cannubi
Brun som kaffe, sliten duft. Masse buljong og balsamico tyder på at dette er en nesten død vin, på god vei mot eddikens verden.
1990 Léon Beyer Gewurztraminer Cuvée des Comtes d’Eguisheim
Strågul. Spennende duft av blomst. Hint av frukt. Smaken er stram, uten noen form for sødme og den er syrlig, slik denne druen ofte preger vinen. Vinen har absolutt eleganse, men blir i strammeste laget
(91 P)
1982 Château Suduiraut, Sauternes
En tiltalende, karamellgul farge. Dufter søtlig med blomstertoner. Smaken er klassisk for dette slottet. Søt, nøttete og stor fylde med lang harmonisk ettersmak. Smaken er dessuten kompleks, og selv om enkelte mente man kunne forvente enda litt til av en vin av dette kaliber, var min mening at denne vinen, som satte punktum for en svært innholdsrik aften, var førsteklasses.
(91 P)
Vi var 11 engasjerte deltagere på smakingen. Det var gjennomgående stor entusiasme og ditto stemning. Alle hadde flotte smaksopplevelser og lærte en masse.
Stor takk til Oddvar for initiativet!
Bjørn Berg
Oslo 28.3.2015