wine_collector_

Vinene ble servert til førsteklasses mat, men her vil kun vinene kommenteres.
Poengene er hentet fra ulike nettsteder, dog primært fra Cellartracker.
Alle viner var dekantert.

1990 Ch. Branaire (Duluc – Ducru) St. Julien 4. Cru
Rik og behagelig duft med ulike aromaer, tønne og litt lær. Lett brunskjær i fargen. Uventet moden i smak. Noe kort og den blir neppe bedre enn den er nå.
90 P

1988 Ch. Pichon Loungeville – Comtesse de Lalande Pauillac 2. Cru
Tydelig duft av solbær, solbærblad. Fin, mørk rød farge uten antydning til brunskjær. Frisk bærsmak er det første som kommer som smaksopplevelse, så følger en lang, mer kompleks og harmonisk ettersmak. Dette er en ypperlig vin, men den er fortsatt ung. Det ble tydeligere da den ble drukket til maten, da ble den nesten noe for fruktig og kantete.
91 P

1986 Ch. Batailley Pauillac 5. Cru
Lett bruntone i fargen, og en noe lukket duft. Vinen er hva jeg vil karakterisere som tradisjonell Bordeaux (”arbeidshest”). Smaken var noe kortere enn ventet. Men så kommer maten, rype og foie gras, og vinen våkner opp! Det kommer frem mer sødme i vinen og et bredt, behagelig smaksbilde. Vinen har neppe ytterligere lagringspotensiale.
86 P

1982 Ch. Leoville Barton St. Julien 2. Cru
Fargen er innbydende; mørk rød, med meget svakt brunskjær i kanten. Kompleks og innbydende duft, sviske og lær, og mange andre assosiasjoner. En kompakt, kraftig smak. Smaken en veldig god. Men er smaken litt kortere enn vi hadde ventet? Vi ventet oss muligens for mye etter den deilige innledningen.En meget god, men muligens en smule sliten vin.
92 P

1979 Ch. D` Issan Margaux 3. Cru
Deilig duft, med hint av jord. Fargen er klar rød, dog med lett brunskjær. Behagelig avrundet smak med god balanse.

1973 Ch. Cheval Blanc St Èmillion Premier Grand Clu Classè
Noe skepsis ved synet av en brun, litt grumsete og lys vin i glasset. Duften er innsmigrende, med en særegen sødme i tillegg til andre behagelige toner. Vinen er noe tynn alene, men så forsvinner all skepsis når det serveres reinsdyrkjøtt. Vinens deilige kvaliteter lokkes frem og de søtlige elementene vi hadde i duften, treffer ualminnelig godt til maten. Hvilken overraskelse og store utvikling gjennom smakingen!
93 P

1970 Ch. Pontet – Canet Pauillac 5 Cru
Fargen er klar, dog brunlige toner. Duften er umiddelbart litt sliten, med hint av nype. Det tar ikke mange minuttene før vinen åpner seg mer, og vi kjenner tydelig preg av gode bær, plommer og blomster. Da er tiden inne for å smake og vinen er balansert, meget god men noe kort – i tråd med hva vi ventet oss.

1964 Ch. Pichon –Longueville Pauillac 2. Cru
Fin, frisk rød farge! Mild og innbydende blomsterduft. Kraftig og imponerende smak. Vinen har fortsatt syre og stamina. Det var en meget godt eksempel på at mye vin drikkes for tidlige, og det er neste leit at så få får glede av å drikke en vin, når den er kommet til dette modne stadium. Det er spesielt å oppleve at vinen har så mye smakskraft, som er viser seg frem avdempet og harmonisk.
89 P

1959 Ch. Croizet – Bages Pauillac 5. Cru
Hva skjuler seg i denne festlige, lys blålige flasken? Fargen er uvanlig mørk rød – mot sort, og duften er interessant. Søtlige gamle bær og noe petroleum. Smaken er som fargen noe tøff og kraftig, det er sviske og andre noe brente elementer som gjør dette spennende og godt. Jeg er glad jeg slapp å blindsmake og gjette årgangen på både denne og foregående vin, ettersom de var så spreke og bet så godt fra seg. Vi spiste nå ost, og også de siste vinene kom seg til maten.
85 P

Blind: 1975 Ch. Meyney Magnum St. Estephe Cru Bourgeuia Supèrieur
Mørk, med hint av brunfarge i kanten. Dette var ikke et toppslott – det forstod vi, men likevel var det mange, friske og ungdommelige sider ved vinen. Terje Vold var dyktig i å peile oss inn på årgang og område. Den falt meget godt i smak hos alle og var dagens største overraskelse. Hyggelig og godt!

1986 Ch. Sudiraut Sauternes
Elegant gyllen i glasset. Harpiks duft som en behagelig og innbydende. Sødmen presenter seg sammen med en syrlig intensitet som er i overkant. Det blir ikke harmoni, slik jeg er vant til og forventer fra dette slottet.
Alle de røde vinene (for ikke å glemme den første hvite) utviklet seg betydelig i glasset. Selv om vinene var dekantert mer enn en halv time på forhånd, var det både duft- og smaksendringer, – til det bedre. Ergo trenger en både tålmodighet og nysgjerrighet for å se hva slike gamle kvalitetsviner virkelig har å by på.
87 P

Uten unntak var maten med på å løfte vinopplevelsen. Det ville ha vært en annen, og betydelig tammere vinsmaking uten god mat til.
Stor takk til Oddvar for initiativet!

Bjørn Berg
Oslo 22.1.2015