Smith_H_LI 1990 gjorde de tidligere alpiniststjernene og næringslivtoppene, Daniel og Florence Cathiard, noe kanskje mange drømmer om; nemlig å selge alt for så å kjøpe seg et vinslott. Valget falt på Château Smith Haut Lafitte i Bordeaux, men siden har også andre vineiendommer kommet til.
I anledning Commanderie de Bordeaux a Oslo sin årlige sopptur og middag på Østmarkseteren var David Ornon, salgsdirektør for Cathiardfamiliens vinproduksjon, invitert for å presentere deres viner.

Château Smith Haut Lafitte er lokalisert i kommunen Martillac i appellasjonen Pessac-Léognan i Bordeaux. Slottet er klassifisert som Grands Crus Classé av Graves siden 1953, men det var først etter at Cathiardfamilien tok over i 1990 at kvaliteten på vinene skjøt fart.
Slottet produserer både hvite og røde viner, men er kanskje mest kjent for sine hvite. Samtidig har også slottets røde skapt stor entusiasme i internasjonal vinpresse de seneste årgangene.

David Ornon startet med å presentere to hvite; henholdvis førstevinen Ch. Smith Haut-Lafitte Blanc 2010 og andrevinen Les Hauts de Smith 2011. Førstevinen er laget av druer fra opp til 65 år gamle vinstokker. Blenden består av 90 % Sauvignon Blanc, 5% Semillon og 5% Sauvignon Gris. Sistnevnte drue brukes kun i mindre grad i hvit Bordeaux, men for Smith Haut-Lafitte har nettopp denne druen en viktig rolle i å gi vinen ekstra struktur og kompleksitet. Som regel får vinen se om lag 50 % nye fat.

Videre ble den røde andrevinen Le Petit Haut-Lafitte 2010 (655% Cab. Sauvignon, 45% Merlot) og Chateau Cantelys 2006 (60% Cab. Sauvognon, 33% Merlot og 7 % Cab. Franc) servert. Ch. Cantelys er naboeiendommen til Ch. Smith Haut-Lafitte og ble kjøpt av Cathiardene i 1994.

Andrevinen, Le Petit Haut-Lafitte, lages fra samme vinmark som førstevinen Ch. Smith Haut Lafitte, men av vinranker som kun er 10-15 år gamle. Allikevel har slottet i 2010 klart å fremskaffe en imponerende fruktintensitet og fokus også i denne vinen.
Både 2009 og 2010 var for Smith Haut Lafitte, som for mange andre produsenter i Bordeaux, svært vellykkede årganger. Men for David Ornon er det 2010 som er den absolutte favoritten; “ 2009 er strålende; den er eksplosiv og ekstravagant, men 2010 allikevel er min favoritt. Det er en klassisk årgang for Bordeaux. Alt er der; struktur, uttrykk, kompleksitet. 2010 har alt man drømmer om i en Bordeaux”

Til sist ble også to mer drikkeklare viner servert; Ch. SMith Haut-Lafitte 1990 og 2007. 1990 var Cathiardenes første årgang som nybakte vinprodusenter og allerede med denne fremviste de et tydelig budskap om en ny ambisjon for dette slottet. Med 2007 årgangen viser SHL seg frem som en av de som lagde virkelig flotte viner dette året.

Her er smaksnotatene:

2010 Château Smith Haut Lafitte Blanc
Klar, lys strågul med mildt grønnskjær. Fruktig nese med toner av fersken, lime, stikkelsbær, røyk og hvit pære. Bløtt anslag. Massiv og fokusert frukt med flott intensitet og nerve. Rik, men elegant og med godt munngrep. Frisk, saftig syre. Sitter svært lenge i med toner av røykmineralitet i finish. Svært ung, men drikker flott allerede.
92 P

2011 Les Hauts de Smith Blanc
Klar, lys strågul med mildt grønnskjær. Mild nese med stikkelsbær, hvite blomster og lime. Slank, frisk og delikat frukt. Frisk syre. Fin lengde.
88 P

2010 Château Smith Haut Lafitte Le Petit
Klar, dyp, mørk rød med lilla kant. Ung, mørk og dyp nese med preg av solbær, bjørnebær, kaffe og lakris. Mørk, tett og kompakt frukt med imponerende konsentrasjon og kraft for å være andrevin fra unge ranker. Innsmigrende fruktsødme.Frisk syre. Bløte, men faste tanniner med mild sødme i utgangen. God lenge.
91 P

2006 Château Cantelys
Klar, mørk rød. Mørk nese med dype toner av bjørnebær, mørke, røde bær og tobakk. Slank, stram og tørr frukt med moderat fylde og mild bitterhet. Avdempet syre. Milde, men lett, tørrende tanniner. Fin lengde.
88 P

2007 Château Smith Haut Lafitte
Klar, dyp, mørk rød. God intensitet på nese med mørke, modne bær og innslag av lær og treverk. Slank, men kompakt frukt med god konsentrasjon og modning. Frisk syre. Mild sødme. Bløte tanniner. Fin lengde. Flott vin fra en ustødig årgang.
91 P

1990 Château Smith Haut Lafitte
Fra magnum. Klar, dyp rød med mildt falmende kant. Noe utviklet nese med tiltalende sødme, mørke bær, lær og et mildt, floralt preg. Slank og bløt frukt med god sødme. Frisk, saftig syre. Milde tanniner med et lett bitt. Fin lengde.
92 P

På tampen av smakingen fikk SHLs viner uventet utfordring fra en blind vin, servert av Commandeur Oddvar Walle Jensen. Den dekanterte vinen stammet fra en Imperial (6 l) flaske, noe som gjorde det ekstra utfordrende for deltakerne å finne ut av vinens alder og opphav. For mens de fleste mente denne strukturerte, men aromamessig utviklede vinen måtte stamme fra Bordeauxs vestside, så viste fasiten seg å ligge i St. Emilon, Clos de la Cure. Blindsmaking er aldri enkelt…

1990 Clos de la Cure
Fra Imperial. Servert blindt. Klar, dyp rød med falmende kant. Mørk, utviklet nese med innsmigrende bærsødme, skogunn, blekk, sopp og noe tobakk. Bløt frukt med en mild, elegant struktur. Viser tydelig utvikling, men har bra vitalitet og munngrep. Frisk syre. Milde, søtlige tanniner. Tørr utgang med fin lengde.
90 P

6/9-13 ER