Middagen etter årets sopptur ble avholdt på Østmarksseteren. Det ble servert fire retter:
Smaksnotatene er ved Terje Johansen.
Aperitif:
Ch. Grand Housteau Crémant de Bordeaux rose
Lys rosa med duft av rips og bringebær. Mild, motstandsløs og ganske søt aperitif. Ikke noe for de som er glade i syrebeist.
Til smørstekt skate med artiskokk, jordskokk, hjerteskjell og caviar:
2008 Ch. Bouscat Blanc
Pessac Leognan (Grand Cru Classé de Graves)
Lys gylden farge. Sitrus, godt integrerte fattoner, nyslått gress og en anelse hvite blomster på duft. Tydelig syre og god lengde. Flott match til første rett.
2008 Ch. Couhins Blanc
Pessac Leognan
Mineralsk og kompleks nese med blomster, markjordbær og tropiske overtoner. Syrefrisk, elegant og lang. Bedre alene enn til forretten.
Til indrefilet av kalv, brissel med nøtter og blomkålpure, syltet løk og perleglace:
1998 Ch Talbot
St. Julien 4. cru
Mørk i fargen. Maskulin duft av stall, tobakk, jord og solbær. Aggressive tanniner. Flott vin, men fortsatt ikke helt utviklet.
2000 La Fleur Maillet
Pomerol
Tett mørk rødfarge.Vårt glass var preget av en duft av malingsfjerner som tydelig ikke hørte hjemme i vinen. Et annet bord (som nok drakk av en annen flaske) sa følgende: «Feminin ynde og friskhet i boquet. Stor fylde i munnen, rund og veldig behagelig.»
Til ytrefilet av reinsdyr fra Røros med kantarell, rødbet, mandelpotet og trøffelglace:
1996 Reserve de la Comtesse
Pauillac
Annenvinen til Chateau Pichon Longueville Comtesse de Lalande. Klassisk nese med solbær, stall og sigarkasse, et lite parafinskjær og hint av brennesle. Litt mer animalsk når den får luftet seg. Syrlig inngang med stor fylde i munnen. Deilig rødfrukt i finishen. Litt kort til å begynne med, men lengden kom med litt tid i glasset. En veldig god vin!
1984 Ch. La Lagune
Haut-Medoc, 3. cru
Lett medisinal. Noe sviske, animalske toner og klar modenhet i nesen. Tett til å begynne med, så livnet den til før den døde raskt. En god vin, overraskende god til å være 1984, men den blir noe enkel. Den behøver ikke ligge lenger i kjelleren.
1966 Ch. La Pointe
Pomerol
Servert blindt. Brunrød med litt vandig kant. Litt medisinal nese med snev av lakris. Mer lett enn elegant. Spenstig syre i finish i forhold til åpenbart høy alder. Moden, velbalansert og deilig. Oksiderer relativt tidlig.
Til mandeliskrem med nektarin i vaniljekaramellsaus og sitronkake:
1996 Castelnau de Suduiraut
Sauternes
Gyllen på farge med liten vandig kant. Smør, voks og appelsinmarmelade på nesen. Syrlig med bitter finish. Andrevinen til Ch. Suduiraut mangler litt på konsentrasjon og kompleksitet.