IMG_6929_
Eiendommen som ligger på en liten høyde (coupe) ble etablert i 1630 av Firmin le Bailly, en bankmann fra Paris. Sønnen ble tvunget til å selge eiendommen som i tiden etterpå hadde mange eiere inntil den i 1872 ble solgt til Henri Bellot de Miniers som bygget slottet og utvidet vinmarken videre.
Da phylloxera kom ville han ikke bruke amerikanske rotstokker, hvilket er grunnen til at det fortsatt er 3 ha som ikke er podet om. Bellot de Miniers døde i 1906, arvingen solgte eiendommen og flere eierskifter fulgte inntil den belgiske vinhandler Daniel Sanders kjøpte den i 1955. Den var da ganske nedkjørt, og ble igjen restaurert og utvidet. Sønnen Jean overtok i 1979 og fortsatte arbeidet, og i 1988 var eiendommen gjenreist til sin fordums glans. Da ville hans søsken ha sin del av arven, og han ble tvunget til å selge. Han var heldig med kjøperen, bankmannen Robert Wilmers fra New York som foretok ytterligere oppgraderinger. Han lot Jean Sanders fortsette som daglig leder, og da han trakk seg tilbake i år 2000 overtok hans dyktige datter Veronique ansvaret. Andre kjente folk ble brukt som konsulenter som Denis Dubourdieu og Jean-Bernard Delmas, sistnevnte fra Haut-Brion.

bottlesSlottet er klassifisert som Grand Cru Classé. Av vinmarken på 28 Ha er 65% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot og 10% Cabernet Franc. Årlig produksjon er på ca 160.000 flasker.
Slottet har produsert sin 2.vin, La Parde de Haut-Bailly, fra 1967, og 3. vin ,Pessac/Leognan de Haut-Bailly, fra 1987. Rose de Haut-Bailly (100% CS) har vært i produksjon siden 2004. Vinrankene er gjennomsnittlig 35 år. Vinen lagres i 14-15 måneder på eikefat, hvorav 50% nye.

“There are few wines from Bordeaux that inspire the same affection as Haut-Bailly. And with good reason.. For typicity, consistency, harmony, stylishness and value. Haut-Bailly is hard to beat.”
Stephen Brook

Se også: www.chateau-haut-bailly.com

11/6-15
BNH

 

Commanderie de Bordeaux a Oslo besøkte slottet i oktober 2015 og smakte følgende viner. Smaksnotater ved Geir Haug:

2011 La Parde de Haut-Bailly
65% Merlot og 35% Cabernet Savignon
Klar, med mørk ruby farge.
Ren, medium intens og aroma av rips, solbær, krydder og eik.
Tørr. Frisk medium syre og behagelig tanniner.
Fruktig, kompleks og ungdommelig.
Kan drikkes nå, men vil nyte godt av lagring noen år til.

2011 Château Haut-Bailly
50% Cabernet Savignon, 47% Merlot og 3% Cabernet Franc.
Klar, lilla farge.
Ren, medium+ intens og aroma av rips, solbær, blomster, sjokolade, krydder, mineraler og eik.
Tørr, medium+ syre, m+ tanniner og medium+ kropp.
Fruktig, elegant, frisk og ung. Kompleks, spennende avslutning og langvarig smak.
Trenger noen år til og kan sikkert utvikle seg i min 20 år.

IMG_6998