acceuil07Grunnlagt/etablert av Jean Francois Pontet i 1725 . Pontet var guvernør-general i Medoc og sekretær til kong Ludvig(Louis)den 15.. En del år senere erhvervet etterkommere av Pontet et område i nærheten som het Canet, og dermed ble det Pontet Canet. Familien eide også Langoa Barton som ble solgt til Hugh Barton i 1821 . Pontet Canet er nå en av de største eiendommene i Medoc, men i 1840 var den bare på 20 ha.. Slottet laget god vin og ble derfor inkludert i 1855 klassifikasjonen som Grand Cru Classe,riktignok bare i 5.cru.. Dette må ha blitt registrert av Herman Cruse som var en av de store negociants i Bordeaux, og han kjøpte slottet i 1865. Cruse gjorde store investeringer både i vinmarkene og i kjelleren, og gjorde Pontet Canet kjent. Cruse eide slottet i over 100 år. På slutten av 60 årene og i begynnelsen av 70tallet ble det litt problemer og slottet fikk et litt frynsete rykte. Cruse var innblandet i en stor vinskandale, slottet ble lagt ut for salg, Cruse begikk selvmord, en trist historie.

I 1975 ble slottet kjøpt av Guy Tesseron som var og er en meget god cognacprodusent., og også eier slottet Lafon Rochet i St. Estephe. Etter Guy overtok hans sønn Alfred ledelsen av slottet.. I 1989 ble Jean-Michel Comme ansatt som teknisk direktør(regisseur) , i tett samarbeid med Alfred. Alfred fikk carte blanche av Guy til å lage sin føste årgang i 1994. De har brukt Miichel Rolland som konsulent siden 1999.. I 2005 ble Melanie Tesseron,niese av Alfred og datter av hans bror Gerard. med i ledelsen. Melanie har både ønologisk og markedsmessig utdannelse og er antakelig den som kommer til å overta driften.

Slottet ligger i hjertet av Pauillac, like syd for Mouton Rotschild og dÀrmailhac. Jordsmonnet er magert, grov grus og sand over kalksten. Eiendommen er på 120 ha, hvorav 81 er beplantet med 62% Cabernet Sauvignon, 4% Cabernet Franc, 32% Merlot, og 2% Petit Verdot. Gjennomsnittsalder på vinstokkene er ca 45 år. Vinmarkene er i 2 store blokker som er oppdelt i ikke mindre enn 92 parseller. Dette gir et intimt kjennskap til vinmarkene.50 ha ligger rundt slottet,,resten er på den andre siden av veien D2 hvor mesteparten av merlotbeplantningen er. Jorden pløyes(også med hester), kun organisk gjødsel brukes. ”green harvest” fra 1989,.helt slutt med kunstgjødsel i 2003, biodynamisk fra 2005. Fikk sorteringsbord allerede i 1987 som en av de første i Bordeaux.. Strategien er å intervenere så lite som mulig og så naturlig som mulig fra vinmark til flaske.Transport av most og vin skjer ved tyngdekraft, uten bruk av pumper. Kontinuerlige forbedringer på alle områder av prosessen gjør at man trygt kan si at Tesseron følger med i timen.

Årsproduksjon er ca 400.000 flasker. Siden 1982 har de laget en 2. vin – Les Hauts de Pontet, omdøpt i 2000 til Les Hauts de Pontet Canet.. Vinifikasjonsperioden for le grand vin er 4- 5 uker avhengig av smaking underveis.,gjæring 2-3 uker på eik og sement, 60% nye fat, 16 måneder på fat. Les Hauts er laget av minst 10 år gamle vinstokker og er 100% på 1 år gamle fat i 12 måneder.

Stephen Brook(The complete Bordeaux,Mitchell Beazley Wine Library,2007) sier at Pontet Canet I de siste 10-12 år har produsert supre viner. Han fremhever særlig 1998. 2000,2004 og 2005, og ville sikkert gjort det samme med 2009 og 2010.Et sitat.” If one is on search of richness, power, tannin and complexity this wine has it all. It is a Pauillac on the grand scale. It demands patience and rewards it.” Baksiden av medaljen er at vinen er blitt dyrere. Årgang 2005 prises i Decanter for april 2012 på nivå fullt på høyde med 2.cru(,GBP 891 for en kasse).

Christer Byklum har fulgt slottet og sier “ Pontet Canet startet på riktig vei med 94 årgangen. De har laget flotte viner tidligere også, 1945 er fantastisk,1990 er også rimelig flott..Faren Guy kom litt sent hjem fra ferie , og sønnen Alfred hadde da kuttet av masse drueklaser for å bedre konsentrasjonen i vinen. Faren holdt visstnok på å gå til håndgripeligheter overfor sønnen.. De ble enige om at hvis pressen likte årets vin så skulle Alfred får fortsette, Hvis ikke ble det faren som bestemte. Pressen likte vinen og Aldred ble. Det ble noen år med prøving og feiling med et nytt løft for 99 årgangen, så enda et med år 2000. Neste løft var i 2005 og man var nå også i gang med fokus på biodynamikk. Jeg føler at de klatret til topps med 08 årgangen, som jeg synes er flott, og kronet det hele med 2009 og 2010 som begge ble blant de beste i Pauillac i respektive årganger. 2011 har jeg dessverre ikke smakt.”

Notat laget på basis av Stephen Brooks bok og slottets hjemmeside, www.pontet-canet.com

Se også www.cognactesseron.com/uk

14/5-2012
Bjørn Normann Hansen

P1010396

Commanderie de Bordeaux a Oslo besøkte slottet i oktober 2012 og hadde gleden av å spise lunch med Alfred Tesseron. Smaksnotatene fra besøket er ved Christer Byklum.

2003 Ch. Pontet Canet

Deep ruby. Exotic nose,spices and cassis, some plums and licorice. Similar nose to 03 Mouton. Scented, fresh acidity, ripe tannins, ripe and rounded texture. Decanted for a few hours. Long
93 P

2001 Ch. Pontet Canet
Deep ruby. Intense ,blackberries, cassis. .Scented and floral notes. Fresh acidity, ripe tannins, more rounded than the last bottle, also decanted for 2 hours. Fine texture. Long.
93 P

1996 Ch Pontet Canet
Ruby with garnet rim. Blackcurrants, violets, leather, anise, and scented. Fresh acidity. Ripe tannins. Getting more mellow,very together and balanced. Refreshing and long.
92 P