Dato               27. mars 2019
Viner fra        Oddvar Walle Jensen

Hos                 Einar Helset, Tjuvholmen, Oslo

Notater fra     Kristian Gahre

 1. 1981 Ch. La Louviere, Graves
  Rik og moden med dufter av nøtter og smør. En god og kompleks duft, nesten burgunderaktig mht. mineraler. Er intakt og god, selv fra en middels god årgang. Mer Chablisaktig i smaksbildet enn sentralburgund. Delikat, flott syre med delikat mineralitet og sitronskall.
  Halvlang pluss ettersmak
  – Smakte 2012 for en månedstid siden. Den har ikke i nærheten av den rike og komplekse smaksbildet som denne.

– Vinner med tid i glasset. Vel 2,5 timer senere er den mer intens, rik, delikat og innsmigrende
88/90 poeng

 • 1989 Ch. Gruaud Larose, St-Julian
  Rik tett duft av lær og ceder. Smaksbildet er delikat og silkemyk i retning lær og cedertre. Har litt stofflighet i teksturen. Konsentrert rik og lang ettersmak. Tørre fine tanniner. Drikker godt nå, men vil nok vinne med ytterligere noen års lagring.
  89 (90) poeng

 • 1986 Ch. Cheval Blanc, St.Emilion
  Litt urter, mentol og svakt jordpreg i duften. Delikat duft. Typeriktig østsidevin. Ikke typisk Cheval Blanc med sødme og sjokolade. Rik, kraft og fylde med et fint jordpreg. Balansert og sitter godt med en lang ettersmak. Svisker og mørke bær i avslutningen med tørre fine tanniner.
  92 poeng

 • 1982 Ch. Brane-Cantenac, Margaux
  Luktet litt kjeller. Smaksbildet er silkemykt og delikat. Fortsatt litt modne røde bær. Fin syre med en delikat silkemyk ettersmak. Er nok på sitt beste nå, eller for en liten periode siden. Dette er lekkert, delikat og godt
  Etter 15-20 min. i glasset var mye av frukte borte
  92

 • 1980 Ch. La Fleur- Petrus, Pomerol
  1980 var en dårlig årgang, men slottet er godt.
  Fin preg av røde bær i duften. Smaksbildet var skuffende i starten. Litt intens syre men med en flott lang og spennende ettersmak Fortsatt mye tanniner. Fin tørrhet i avslutningen. Balansert. Bedre etter noen minutter i glasset. Denne er nok over toppen.

  88 poeng

 • 1979 Ch. D’Issan, Margaux
  Duften er litt animalsk helt i starten. Smaksbildet domineres av delikat røde frukter, litt animalsk., stall og lær. Litt anis, karamell og frukt i en lang ettersmak. Lukten var knallbra i starten, men den forsvant ganske fort
  91 poeng

 • 1975 Ch. Brane-Cantenac, Margaux
  Dette ble utropt som århundrets vinårgang. I ettertid har det vist seg at mange ikke har klart å komme rundt.
  Litt sjokolade, svisker og tørket frukt i duften. Mild fin syre med antydning til mentol. Delikat lang ettersmak. Tobakk og faste tanniner. Holder seg godt i glasset etter lang tid i glasset. Dette er en diva.
  93 poeng

 • 1974 Ch. Clerc Milon, Pauillac
  Litt lukket i duften. Smaker av rød frukt, litt jordpreg, samt litt søt kjeks. Forsvinner litt fort
  87 poeng

 • 1974 Ch. Leoville Las Cases, St. Julien
  Litt tobakk og frukt på nesen. Bløt og delikat frukt. Fat-toast, kaffe/mokka og tobakk. Floral og jordpreget. Denne har kompleksitet. Spennende vin som gir mange lag av smaker. Litt markant syre. Sitter godt. Balansert og harmonisk
  91 poeng

 • Blind vin nr. 1

Solbær og mye ung frukt. Den er nok fra etter 2010. Ganske ung og frisk i fruktsmaken. Litt mer ny verden i frukten. Litt lukket

Svar 2016 Les Breteèches, Ch. Kefraya, Bekaa valey, Libanon
14% alkohol
Pris ca. kr 300 for magnum 1. Blind vin nr. 2
  Lukter litt mer bordeaux. Har litt mye alkohol og mer mørke/svarte bær.  Fra rundt år 2010. Har litt bitterhet i avslutningen.

  Svar: Ch. Rouillac  2010, Pessac-Lèognan
  Pris mellom kr 150-200


 2. 1971 Ch. Pontet Canet, Paulliac
  Duft av tobakk og sviske. Ikke noe ung frisk frukt. Ganske fin i starten med ren konsentrert tørket frukt. Må drikkes fort. Alkohol og syre tar fort overhånd.
  Litt volatil og neglelakk.
  88 poeng

 3. 1969 Ch. Grand -Puy Ducasse, Pauillac
  Klar og tydelig tobakk i duften og i smaksbildet. Leverte ganske bra i starten, men det forsvinner ganske fort. Litt klassisk bordeaux i stilen. Litt tynn frukt
  87 poeng

 4. 1962 Ch. Malartic-Lagraviere, Graves
  Her var det ikke mye igjen. Mer mot eddik. For å være snill – Godt moden

 5. 1952 Ch. Lafite Rothschild, Pauillac
  Brun og grumsete i fargen. Antydning til eddik. Her fornemmer en en gammel storhet. Fortsatt litt liv i den. Litt spennende parfymearomaer i starten.

Sødmefull smaksbildet.

 1. 1976 Ch. d’Yquem
  Litt lukket med en gang. Litt løsemidler i starten før aprikos og rosiner kommer frem i duften og smaksbildet. Dette er konsentrasjon og intensitet. Den har beholdt sødmen. Balansert, delikat, Dette har du bare lyst å drikke mer av. Mye karamell, brent karamell og karamellpudding i lang ettersmak.
  94 poeng