15. januar 2019
0. Jacquart 1996, Champagne
Modne mot litt råtne epler, stor rikhet, mineraler, litt
sherryaktig syre. Smør og nøtter. Mousen er litt daff. Typeriktig for årgangen.
Sitter godt og lenge
Litt varm frukt som er typisk for årgangen.
92 poeng
1. Volnay 1er Cru, 2000, Dom Poulleau Père & Fils
Litt animalsk i anslaget på duften sammen med sopp og skog. Moden og rik. Veldig myke tanniner. Litt tobakk og lær. Mellomlang pluss ettersmak.
88 poeng (86 Kim)
2. Gevrey- Chambertin 1988, Jaffelin
Litt mer lær og tørket frukt i nesen. Slank, konsentrert og kompleks. Litt plommer i frukten samt litt røde bringebær. Litt grønn og stilkete. Elegant flott syre. Lang ettersmak
89 poeng (88 Kim)
3. Ch. Leret Monpezaf 1996, Cahors
Mørke bær, blyantspiss. Fortsatt mye frisk frukt av røde
bær. Elegant, silkemyk og innsmigrende. Slank og delikat. Litt metallisk i
avslutningen
=> Meget bra. Dette er en vin som absolutt kan kjøpes og lagres.
89 poeng (89 Kim)
4. Ch. Léoville Poyferré 1995, St. Julien
Kraft, fylde og konsentrasjon i duften med et streif av litt animalske toner. Ganske typeriktig for kommunen. Rik kompleks og elegant. Moden, rik og litt varm frukt av solbær og mørke bær. Lang ettersmak. Ganske tilgjengelig og forførisk.
91 poeng (93 Kim)
—
5. Ch. Talbot 1992, St. Julien
1992 var et dårlig år med mye regn på høsten.
Klassisk moden vestside Bordeaux på nesen. Mineraler og litt animalsk. Plomme
og jordbær, paprika og blyant på nesen. Litt mørke bær og tørket frukt som
fiken. Myke tanniner. Flott syre, delikat myk og lang men slank ettersmak.
Drikker pent nå.
89 poeng (88 Kim og Fredrik)
6. Ch Grand-Puy Ducasse 1989, Pauillac
1989 var en god årgang. Den beste årgangen siden 1800-tallet. Høstet allerede 23.aug.
Mørkebær, fat, rik, saftig. Kraft, fylde, litt grønne stilker, blyant, grønn paprika. Fortsatt litt kraftige tanniner. Sitter godt og lenge med litt rød frukt i avslutningen. Kan godt ligge noen år til, opp mot 10 år. Mye detaljer og rik vin
90 poeng (92 Kim)
7. Ch. Plaisance 1988, Haut-Medoc
Mørk jord, mineraler, fat, anis samt kraft i duften med en liten touch av paprika etter en liten stund i glasset. Litt mager. Slank, mye frukt, litt plomme og tørket fiken, blekk. Rik lang ettersmak. Fortsatt en del tanniner. Sitter godt og lenge.
91 poeng
8. Ch. Mouton Rothschild 1987, Pauillac
1987, 1981 og 1984 var dårlige årganger
Litt animalsk og rik på nesen med en touch av mahogni og tropisk frukt. Litt
fjøs. Mye frukt, eleganse. Fin syre. Kompleks og slank. Litt kortere ettersmak
enn det en hadde forventet.
89/90 poeng
—
9. Ch. Lynch Bages 1986, Pauillac
Blekk, mørke bær og plomme. Flott syre, balansert, kompleks. Lang ettersmak. Sitter godt og lenge. Litt røde bær i avslutningen. Ganske varm frukt
90 poeng (92 Kim og Fredrik)
10. Ch. Palmer 1986, Margaux
Litt kjeller i nesen (likner litt på kork). Plommer og et svakt grønt touch. Tørre fine tanniner. Lang ettersmak. Delikat kompleks. Har fortsatt en del tanniner. Kan nok lagres en del år til. Mørke bær, blekk og en flott vin
92 poeng (91 Kim)
11. Clos La Gaffelière 1985, St. Emilion
Ganske varm frukt. Delikat rød frukt, jordbær, bringebær. Mye tørre fine tanniner. Litt krydder og svakt animalsk mot avslutningen med litt plomme. Flott elegant syre. Mot lang ettersmak. Fortsatt litt spenstig.
89 poeng (88 Kim)
12. Ch. Haut Batailly 1982, Pauillac
Luktet litt kort i starten. Lot den stå mens jeg smakte de andre. Deretter en kort rulling og lukt. Lukter nesten ikke kork nå. Eller smaker kork.
Mye frukt fra den fantastiske 1982 årgangen som overskygger det lille som var av korksmak. Nydelig frukt av røde og mørke bær. Urter, balanse og konsentrasjon. Selv med den bitte lille korkfeilen. Dette er bra.
92 poeng
—
13. Ch. Lynch- Moussas, 1962, Pauillac
Oransje i kanten, men helt mørk i midten. Utrolig farge til så gammel vin.
Sviske og svak oksidativ mot sherry. Det er fortsatt litt
liv, men det begynner å gå mot slutten. Har fortsatt noe å fortelle, selv om
det ikke er så mye. Tørr fin avslutning.
Smaken er fortsatt rødvin og ikke sherry. Er ”over the hill”.
86 poeng
14. Ch. Lyonnat 1959, Lussac- St.Emilion
Mørke kjerne med en tynn oransje kant. Klart sherrypreg i duften.
Kan drikkes, men har meget klart sherrypreg. Litt tørket frukt.
Etter 15 min. kommer litt sødmefullfrukt, mocca og mørk sjokolade frem
84 poeng – 88 poeng etter at den hadde stått ca. 15 min.
15. Ch. Lafite-Rothschild 1952, Pauillac – krusades
Ganske lys rødbrun farge, med oransje kant og helt lys
vannkant ytterst.
Svisker og tørket frukt på duften. Silkemyk, balansert og elegant. Tørket
frukt, tre, lær. Litt tobakk. Utrolig lang fin ettersmak. Med litt appelsin i
slutten av smaksbildet.
Mer burgundersk i stil enn Pauillac i stilen.
Har mer moden stil men mangler litt konsentrasjon. Mener at modenhet oppveier
for konsentrasjon, derfor poengsummen.
92 poeng
16. Ch. Cantenac-Brown 1937, Haut-Medoc (er nå Margaux)
Bred oransje kant med en relativ dyp mørk farge i midten.
Sherry på nesen med en liten touch av sviske. Silkemyk og rund i smaken med et
lite snev av eddik i avslutningen. Litt plomme og tørket sviske. Kan minne litt
om en Piemonte med en litt sur-søt finish med litt markjordbær. Litt volatil
syre
88 poeng
—
17. Ch. Figeac 1975, St. Emilion
Bred oransje kant. Litt mørkere midtparti.
Luktet lit kork i starten – eller råttent brakkvann.
Litt sviske, grønn paprika med et hint av mentol. Myk god frukt. Fortsatt mye
tanniner. Litt mentol i avslutningen. Kommer godt etter hvert. Han har masse
struktur.
88 poeng (91 Fredrik)
18. Ch. Clerc Milon 1974, Pauillac
Fortsatt ganske rød i fargen med antydning til oransje i kanten.
Plomme, kirsebær, elegant, med litt markjordbær i
avslutningen. Flott elegant og volatil syre (som i Bourgogne). Dette er flott
og elegant men litt kort i ettersmaken
Mangler litt struktur sammenlikning mot nr. 17. Kortere ettersmak.
86 poeng (86 Kim)
19. Ch. Pontet Canet 1969, Pauillac
Ganske lys i fargen, med oransje bred kant og litt vannkant ytterst.
Mild god rund og delikat. Mye røde bær. Tørr fin finish
Lang fruktig ettersmak av modne bær. Har flott syre. Ren og flott
90 poeng (92 Kim)
20. Barca Velha 1966
Kraft fylde, mørke bær, urter, animalsk, floral, svak sort pepper på duften.
Delikat myk, mye frukt og bær.
Gummi og skosåle som er typisk for Barca Velha iht. Kim.
Litt Nord-Rhone i stilen. Litt oliven og bitterhet. Dette er bra. Litt grovere i stilen enn de foregående Bordeauxene. Mangler eleganse
Rundt 90 poeng
—
En gave fra Kim
21. Ch. Coutet a Barsac 1er Cru Sauternes 1964
Ravgul farge.
Rosiner og aprikos på nesen
Litt stram syre, med en tørr finish. Konsentrert og rik. Sukkeret er mer spist opp.
Passer til tørre oster (har mistet mye av sukkeret), men syren er der.
89 poeng