Under vårmøtet 2016 (les mer og se bilder her) ble fire nye commandeurer tatt opp. Vinene ble servert til denne menyen på Østmarksseteren:
- Hvit asparges fra Tyskland med sitron-eple-beurre blanc med avruga caviar
- Fransk skogsdue med nykål, morkler, vårgulrot og pineau de Charentes-glace.
- Helstekt ytrefilet av hjort med ristet sopp, blomkål- og potetkrem og trøffelsaus.
- Kokossorbet tilsmakt lime med pasjonsfruktsaus, melon og sauternesgelé.
1971 Ch. Margaux ble servert blindt. Smaksnotatene er ført i pennen av Espen Røyseland.
2013 Beau-Rivage Blanc
Klar, mild strågul med grønnskjær. Stikkelsbær, nesle og kjølig sitrus på nese.
Fersk og klar frukt med moderat konsentrasjon, men fin spenst. Frisk syre. Smalner noe i utgang. Grei lengde.
83 P
2013 La Croix de Carbonnieux Blanc
Klar, lys strågul med lett grønnskjær. Stikkelsbær, nesle, solbærbusk, smør og sitrus på nese.
Bløt, aromatisk frukt med god modning og lett fedme. Frisk syre. Tørr, aromatisk utgang med noe fatpreg.
87 P
2001 Château La Tour de By
Klar, dyp rød med lett falmet kant. Mørke bær, jordbær, lett tobakk og seder på nese.
Bløt, lett frukt med preg av røde bær. Frisk, spisset syre. Bløte, nedslipte tanniner. Lett bitre toner i utgang. Grei lengde med mildt røkstikk.
86 P
1999 Château Branaire (Duluc-Ducru)
Klar, dyp mørk rød. Noe stallpreg på nese innledningsvis, men gir ellers toner av mild tobakk, solbær og lær.
Fast, dyp frukt med mørkt bærpreg. Moderat konsentrasjon. Frisk, saftig syre. Lette, men mildt tørrende og en tanke undermodne tanniner. Lett bitre toner i utgang. God lengde.
89 P
1996 Pavillon Rouge du Château Margaux
Klar, mørk rød med lett falmet kant og svakt oransjestikk. Innsmigrende nese med lær, røde bær, fiol og mild tobakk.
Slank, elegant, lett utviklet frukt med moderat konsentrasjon, men allikevel fin intensitet og presisjon. Frisk, spisset syre. Milde, finkornede tanniner. Mild fruktsødme. Fin lengde med preg av mørke bær.
90 P
1982 Château La Lagune
Klar, dyp rød med lett falmet kant. Lær, tobakk, kaffe og mørke, lett overmodne jordbær på nese.
Bløtt anslag, men strammer seg opp noe utover i smakskurven. Sval fruktsødme. Avdempet syre. Bløte, men allikevel lett tørrende tanniner i utgang. Fin lengde. Holder fint stand fremdeles.
89 P
1978 Château Léoville Barton
Klar, dyp rød med falmet kant. Grøn paprika, lær, tobakk, teblader og nyper på nese.
Bløt, lett falmet frukt med mild fruktsødme. Avdempet syre. Nedslipte, milde tanniner. Tørr utgang med grei lengde. På hell.
86 P
1971 Château Margaux
Klar, rød med lett brunstikk og falmet kant. Lett floral nese med nyper, lær, tobakk og innslag av røde bær.
Slank, sval, svakt bittersøt frukt med lett konsentrasjon. Frisk syre. Bløte tanniner. Tørr utgang med lett tranebærbitterhet. Godt moden vin men likefullt elegant.
88 P
2006 Mascaron par Ginestet Sauternes
Klar, dyp gyllen gul. Generøs på nese med aprikos, ananas, botrytis og honningtoner.
Rik, dyp, aromatisk frukt med høy sødme. Avdempet syre. Aromatisk ettersmak med toner av brunt sukker og appelsinmarmelade. Fin lengde. Aromatisk generøs, men ikke helt i balanse mellom syre og sødme.
87 P