Årsmøtemiddagen 2017 ble inntatt på Østmarksseteren. Det ble en meget god rekke denne gangen: De enklere vinene overrasket positivt, de gamle var i meget godt hold og de mer eksklusive innfridde.

Smaksnotater ved Terje Johansen. Foto: Cathinca Dege.

Aperitif: Château Bouscaut 2008

Pessac-Léognan

Farge: Gyllen med hint av kobber. Kompleks nese med gul frukt, tropiske toner, sitrus, pære, mineral, krydder. Konsentrert og presis med lang, tørr utgang. Det var overraskende stor flaskevariasjon, men den beste var en svært god vin!

 

Flight 1: Til Skrei og krabbe med hvit asparges og beurre blanc med sitrus:


M de Malle 2010  

Graves

Dette er tørr vin fra 2. cru Sauternes-produsenten Château de Malle. Strågul farge, henger litt i glasset. Oksidative toner og halm på nesen, minner om en gammel eplekjeller. Det var en tydelig forskjell på de to flaskene, den ene var langt mer oksidativ enn den andre. Duften frisket opp etter noe tid i glasset. I munnen viser den behagelig fylde, spenstig syre og konsentrasjon. Fin lengde. Fantastisk match til maten.

En av deltakerne sjekket DNs smaksnotater, som viste til urter, stikkelsbær og asparges på nesen. Her hadde et samlet selskap en helt annen opplevelse.

 

Château de Fieuzal 2007

Pessac-Leognan

Strågul. På nesen tropisk frukt og mandarin. Lett og syrefast. Lang utgang med et hint av sitrondrops. Nydelig og forbausende ungdommelig hvitvin, men litt for lett til å matche maten.

 

Flight 2: Til indrefilet av okse fra Baskerland, perigordtrøffel-jordskokk og potet:

Château Talbot 1998

St. Julien, 4. cru classé

Veldig mørk i fargen. Solbær, grønn paprika, lær, tobakk og  blåbær på nesen. Etter en time eller så i glasset øker kompleksiteten, med bl.a. cigarboks og lakristoner. Finkornede tanniner. Avslepen, rund og deilig med lang ettersmak.

Reserve de la Comtesse 1996

Paulliac

Andrevinen til Chateau Pichon Longueville Comtesse de Lalande. Litt lysere farge i glasset og mer rødbærspreg på nesen enn Talbot, og betydelig mer feminin. Velutviklet og aromatisk. På topp nå!

 

Flight 3: Til ytrefilet av lam med morkel og rosenkål:

Château Pavie 1979

St. Emilion Premier Grand Cru Classé B

Rubinfarget med lys kant. På nesen cedertre, tobakk og jordtoner. Myk og snill i munnen, men ikke uten spenst og friskhet. Trolig en perfekt vin til f.eks. kalv. Drikker perfekt nå!

 

Château La Pointe 1966

Pomerol

Litt brunfarge i kanten, men fortsatt rødlighet i resten av glasset. Dufter av fløtekaramell og  lær med et lite urtepreg (dill?). Myk og innsmigrende, men ikke uten struktur. Nok en overraskende ungdommelig vin som sto seg overraskende bra mot Pavie.

 


Château Dauzac 1970

Margaux

Magnum fra Mâitre Bjørn Normann Hansens private samling, smakt blindt.

Lys rød med litt vandig kant. Litt medisinalpreg / eukalyptus på nesen med te og lær. Kraftfull men elegant, åpenbart fra en god  årgang

 

 


Til desserten: Hvit sjokolademousse, krydret ananas og melon: 

Château Climens 1990

Barsac, 1er Cru Classé Sauternes

Gyllen bronse på fargen. Duft av brent karamell, sitrus og ananas. Kompleks, fjærlett og utrolig balansert.