Oddvar_4Commandeur Oddvars jubileumssmaking på Østmarkseteren ble en storslagen oppvisning av et snaut århundre med vinproduksjon.
Fra et utvalg på over 40 flasker vin var det var mange flotte viner som kjempet om oppmerksomheten. Blant høydepunktene var en blind Mouton Rothschild vertikal (1960-1994) som overrasket de fleste, en forførende og majestetisk 1966 Château Pichon-Longueville Baron, en imponerende frisk 1928 Château Cos d’Estournel, og en hinsides vital vin fra første verdenskrig: 1918 Château Gruaud Larose på magnum.
Kvelden ble toppet med en spektakulær rekke Château d’Yquem fra flere av sine beste år. Her er notatene:

Aperitif:

1996 Jacquart Champagne Brut Mosaïque Millésimé

Klar, lett gyllen gul. Noe utviklet på nese med preg av dyp gulfrukt, honning, brioche og røde epler.
Lett, fyldig frukt med mild sødme og toner av røde epler. Spiss, stram syre. Fin lengde med mildt innslag av honning.
91 P

 

2008 Domaine Marquis d’Angerville Volnay 1er Cru Clos des Ducs
(Blind) Klar, dyp rød med mild kant. Floral nese med røde, mørke bær, lær og mild skogbunn. Bløt inngang. Klar, transparent frukt med smal kropp og moderat intensitet. Lett sødme og toner av modne jordbær. Svakt peprede, milde tanniner i utgang. Fin lengde, med toner av rød frukt og skogbunn.
92 P

 

2006 Domaine G. Roumier Chambolle-Musigny
(Blind) Klar, rød med svakt oransjestikk. Mørk, tiltalende og floral nese med toner av fioler og mørke, røde bær. Svakt hint av lakris.
Bløt frukt med mild sødme og lett innslag av modne jordbær. Slank og ganske elegant. Frisk syre. Tørr utgang med nedslipte tanniner. Fin lengde.
89 P

 

2005 Joliet Père et Fils Fixin 1er Cru Clos de la Perrière
(Blind) Klar, dyp, mørk rød. Noe lukket på nese, men gir mørk, dyp, modnet bærfrukt. En tanke varm. Bløtt anslag. Mørk, tørr og tett frukt med bjørnebær, nellik og julekrydder. Konsentrert og med fin sødme. Frisk, saftig syre. Modne tanniner med et lett bitt i utgang. Fin lengde. Trenger litt tid.
90 P

 

Flight II – Blind Mouton Vertikal: 

 

1994 Château Mouton Rothschild
(Blind) Klar, dyp rød med svak bleking i kant. Mørke, tørre solbær på nese med lett, eksotisk krydder og en underliggende floral sødme. Svakt hint av brent treverk.
Bløt inngang, men strammer seg opp gjennom smakskruven. Moderat konsentrasjon og fruktdybde. Mild sødme. Frisk syre. Tørre, lette tanniner i utgang. Fin lengde.
91 P

 

1991 Château Mouton Rothschild
(Blind) Klar, dyp rød med mild kant. Parfymert nese med solbær, lær, skogbunn, sedertrte og noe krydder. Fast og strukturert frukt med fin dybde og subtil sødme. Frisk, saftig syre. Finstemte, tørre tanniner i utgang med et lett, men fast bitt. Flott lengde med lett fruktighet og mild sødme. Overraskende bra.
90 P

 

1984 Château Mouton Rothschild
(Blind) Klar, dyp, mørksvart rød. Generøs nese med mørke bær, lær, fiken og krydder.
Slank, fast og strukturert frukt med en lett, underliggende sødme. Frisk, saftig syre. Tørr utgang med faste tanniner med et mildt bitt. Sitter svært lenge i. Overraskende bra for dette året.
90 P

 

1981 Château Mouton Rothschild
(Blind) Klar, dyp rød med mild kant. Lær, solbær, mild skogbunn, og noe blyantspiss på nese.
Klar og fokusert vin med mild intensitet og slank kropp. Frisk syre. Tørr utgang med modne, lett tørrende tanniner. Fin lengde.
91 P

 

1976 Château Mouton Rothschild
(Blind) Klar, mørk rød med svak falming i kant. Mørke bær på nese, svakt uren. Hint av jord og krydder. Mild skogbunn og lett lærpreg med en underliggende sødme.
Slank og tørr og med et transparent fruktbilde. Frisk, saftig syre. Tørr utgang med faste tanniner. Fin lengde.
89 P

 

1972 Château Mouton Rothschild
(Blind) Klar, mild rød med svakt oransjestikk. Utviklet nese med skogbunn, sopp, lær og solbær. Hint av tranebær og lett bitre toner. Lett og tørr, sursøt frukt med smal kropp. Spiss syre. Tørre utgang med lette, tørre tanniner. Grei lengde, med lett innslag av tranebær.
86 P

 

1960 Château Mouton Rothschild
(Blind) Klar, mørk rød med innslag av oransje. Rosin og tørkede bær på nese med innslag av lær, skogbunn, svisker og tranebær. Tørr og smal frukt med et lett jordpreg. Tørrende i utgang med bløte tanniner. Passé.
NR

 

Flight III – Hvitt fra Burgund & Bordeaux:

 

2010 Domaine Vincent Girardin Chassagne-Montrachet 1er Cru Clos du Cailleret
(Blind) Klar, lys strågul. Dyp, nydelig, floral nese med moden gulfrukt, lime, melon og lett eik. Elegant.
Bløt og fyldig med god intensitet, og mild fedme. Generøs fruktkjerne. Følger nesen. Frisk syre.
Flott lengde med dype frukttoner, smør og sitrus.
93 P

 

2011 Château Guiraud Le G 
(Blind) Klar, lett gyllen strågul. Stikkelsbær, nesler og sitrus.
Bløt, fyldig frukt med frisk, stram syre og mild bitterhet. Tørr utgang med lett gulfrukt.
88 P

 

2004 Château Talbot Caillou Blanc
(Blind) klar, lett gyllen strågul. Korket.
NR

 

Flight IV – 1966:

 

1966 Château Kirwan
Klar, mild rød med oransje toner og lys kant. Jord, røde, bær, lær og tranebær på nese. Svakt hint av røk.
Bløt, inngang, men strammer seg noe opp utover smakskurven. Klar frukt med fint fokus og moderat intensitet. Stram, frisk syre. Tørr utgang med lett bitre tanniner.
90 P

 

1966 Château Léoville Poyferré
Klar, dyp rødoransje med klar kant. Mild nese med lær, sopp, tobakk og innslag av røde bær.
Frisk og klar frukt med grei fylde. Bløt og glatt, mangler litt konsentrasjon. Bløte, nedslipte tanniner. Tørr utgang med svakt sursøt frukt. Fin lengde.
89 P

 

1966 Château Pichon-Longueville Baron
Klar, dyp, mørk rød med svakt hint av oransje i kant. Mørk, tett, dyp og forførende nese med mørke, røde bær, solbær, lær, og sedertre.
Konsentrert, stram og fokusert frukt med enorm dybde og fokus for alderen. Mild sødme. Frisk syre. Tørre, finmaskede og faste tanniner med et godt grep. Dyp frukt og mørke bær i utgang. Flott lengde.
94 P

 

Flight V – 1961:

 

1961 Château d’Issan
Klar, rød med innslag av oransje og lett falmet kant. Parfymert, rik og dyp nese med mørke, røde bær,noe stall, lær og skogbunn.
Dyp, tett og konsentrert frukt med et mørkt preg og noe varme. Tett og tørr. Frisk, saftig syre. Tørre, faste, tanniner i utgang. Flott lenge i med mild, forførende sødme og mørke bærtoner. Gikk vel nesten 40 år før Issan lagde en like vellykket vin igjen.
92 P

 

1961 Château Beychevelle
Klar, mørk oransjerød med falmet kant. Lett brente toner på nese med lær, skogbunn, mørke bær og plommer. Svakt uren.
Fast, konsentrert og spenstig frukt med frisk, saftig syre. Nedslipte, finstemte tanniner. Imponerende frukt, men svakt trekk for nesa.
91 P

 

Flight VI – 1959:

 

1959 Château Lascombes
Klar, dypsvart rød med innslag av oransje. Mørke aromaer på nese med svisker, mørke plommer og hint av tjære. Fremstår noe varm.
Bløt, tett, mørksvart og konsentrert frukt. Frisk syre. Tørre , faste tanniner. Tørr utgang med mørke frukttoner. Sitter lenge i.
87 P

 

1959 Château Lyonnat Lussac-St. Émilion
Klar, dypsvart rød med hint av oransje. Mørke, lett brente svisker og mørke plommer på nese. Svakt alkostikk.
Kraftig, tett, mørk og konsentrert frukt. Tørre, grove, nærmest trå tanniner. Noe tørrende i utgang. Ikke helt balansert denne.
82 P

 

1959 Château Croizet-Bages
Klar, dyp mørk rød med innslag av oransje. Lett parfymert nese med solrøde, bær, lær og mørke plommer.
Tørr, fast, mørk og tett frukt. Lett sødme. Frisk syre. Tørre, svakt trå tanniner. Tørr utgang med fin lengde.
85 P

 

1959 Château Palmer
Klar, dypsvart rød med innslag av oransje. Dyp, mørk nese med solbær, lær og innslag av røde bær. Lett, forførende sødme.
Bløt inngang. Transparent, saftig og slank frukt med et lett fotavtrykk. Frisk syre. Milde, finmaskede tanniner i utgang. Tørr utgang med fin lengde.
91 P

 

Flight VII – 1952:

 

1952 Fratelli Serio and Battista Borgogno Barolo Cannubi
Klar oransjerød. Noe stall, tjære, skogbunn og røde bær på nese.
Fast, tørr og stram frukt. Transparent og livlig. Frisk, spiss syre. Tørre, faste tanniner i utgang. Fin, fruktig lengde.
91 P

 

1952 Château Chasse-Spleen
Klar, dypsvart rød med oransjestikk i kant. Svidd fat, mørkesvarte bær, lett vanilje og hint av sviske.
Tørr, transparent frukt med lett bitre toner. Svakt sursøt frukt. Stram syre. Litt tråe tanniner. Noe kort.
85 P

 

1952 Château Beychevelle
Klar, dyp mørk rød med svakt oransjestikk i kant. Mørk, søtlig nese med preg av mørke bjørnebær.
Tett og tørr frukt med bra konsentrasjon og driv. Lett søtlig. Frisk, saftig syre. Tørre, noe trå tanniner. Mørk, tørr frukt i utgang.
89 P

 

1952 Carruades de Lafite
Skyet brunrød med lys kant. Buljong og jord på nese.
Tørket brun frukt. Ødelagt.
NR

 

1952 Château Lafite Rothschild
Klar, mild rød med toner av oransje og falmet kant. Lett floral nese med syrlige røde bær og lær og skogbunn.
Bløt, glatt og lett frukt med lett, forførende sødme. Slank og elegant, men noe lett. Frisk, saftig, spiss syre. Milde, finmaskede tanniner som er nesten helt nedslipt. Fin lengde.
90 P

 

Flight VIII – Eldre viner I:

 

1949 Château Lafitte Carcasset
Klar, dypsvart rød med svakt oransje kant. Dyp, mørk, forførende nese med bjørnebær, roseblader, lær og skogbunn.
Tørr, fast, transparent og frisk frukt. Lett sødme. Stram, spiss syre.Tørre, faste tanniner. Tørr utgang med fin fruktighet.
92 P

 

1947 Château La Tour du Pin Figeac (Moueix)
Klar, dyp rød med innslag av oransje og falmet kant. Dyp, søtlig nese med søte bjørnebær, solbær, lær og tobakk.
Bløt, rik og søtlig frukt. Rik og intens mot portvin. God fruktsødme. Frisk, spisset syre. Tørre, finmaskede tanniner. Strukturert utgang og flott lengde.
91 P

 

1934 Château Mouton Rothschild
Klar, rødbrun. Lett oksidert rødfrukt på nese med preg av lær og sopp.
Sursøt, tørr og tynn frukt. Ikke frisk
NR

 

Flight IX – Eldre viner II:

 

1928 Château Cos d’Estournel
Klar, dyp mørk rød med falmet kant. Dyp nese med mørke bringebær, forførende sødme, vanilje og svakt hint av rosin.
Fast, strukturert og intens frukt med lett sødme. Flott friskhet. Tørre, milde, men også svakt grove tanniner. Flott lengde.
93 P

 

1928 Château Margaux
(Halvflaske) Klar, mørk rødbrun. Oksidert
NR

 

1918 Château Gruaud Larose
(Magnum) Klar, dyp rød med innslag av oransje. Mildt parfymert nese med mørke, røde bær, forførende sødme, fioler, tobakk, lær og lett vanilje. Fast, intens og ubegripelig vital frukt for alderen. Saftig og syrefrisk med tørre, finstemte og spenstige tanniner i utgang. Utrolig lengde. Trengte tid i vid karaffel.
94 P

 

Flight X – Søtvin:

 

1996 Château d’Yquem
Klar, gyllen gul. Dyp, intens nese med moden fersken, tørket, mørk, aprikos, lavendelhonning og nøtter.
Fyldig, bløt, viskøs og konsentrert frukt. Intens. Frisk syre. Sitter utrolig lenge i med toner av nøtter og tørket frukt
94 P

 

1976 Château d’Yquem
Klar, gyllen gul med innslag av kobbertoner. Mild nese med tørket frukt, kamfer, knekk, nøtter og voks.
Bløt, viskøs og enormt rik frukt. Vanvittig konsentrert og intens med enorm dybde. Frisk syre. Utrolig lang med preg av hasselnøtter og lette toner av honning.
95 P

 

1967 Château d’Yquem
Klar, gyllen kobbergul. Dyp, kompleks og mørk nese med knekk, nøtter, kamfer og dyp, søtlig karamell.
Enormt dyp og mørk frukt med utrolig intens sødme. Viskøs og vanvittig intens. Karamellisert. Frisk, spiss syre. Sitter helt vanvittig lenge i med mørke, dype toner av knekk, nøtter og tørket frukt og bittersøte toner.
96 P

 

1928 Château de Loupiac
Klar, gyllen, lys brun. Noe uren på nese med knekk, nøtter og tørket frukt.
Fyldig,  intens og stram frukt med moderat sødme. Frisk syre. Tørr utgang med nøtter og tørket frukt.
92 P

 

1938 Massandra Muscat White Muscat
Svakt skyet lys brun. Pære, cola, knekk, tørket aprikos, te og appelsinskall på nese.
Viskøs, sødmefull frukt. Saftig med lett alkoholsk preg og toner av mandarin og søt pære. Frisk syre. Søt, søt utgang med utrolig lengde.
93 P

 

29/3-14 ER