BL_Slott_1Slottet ligger over veien for Ch Haut-Brion, og deres vinmarker går litt over i hverandre. Eiendommen har eksistert siden 1500tallet ,og har hatt forskjellige eiere gjennom årene. Den ble konfiskert under revolusjonen og ble i 1821 solgt til familien Chiapella ,skipsbyggere fra New Orleans, Det var flere eiere etter dette,bla Woltnerfamilien fra 1919 til 1983 da de solgte til Dillonfamilien som på forhånd eide Haut-Brion som den amerikanske bankmannen Clarence Dillon hadde kjøpt i 1935.
Det er flere forskjeller på La Mission og Haut-Brion. Rikere jordsmonn på La Mission gir en mer robust vinstil” more overly tannic”(sier Brook), mangler noe av den finesse som preger Haut-Brion. Dette til tross for det er en høy andel av Merlot i La Mission, siden mye av slottets Cabernet Sauvignon ender i slottets 2. vin Ch la Chapelle de la Mission Haut- Brion. La Mission er ofte god i svake årganger.

Eiendommen er på 21 ha og produksjonen er 100,000 flasker. 48% Cabernet Sauvignon, 45% Merlot og 7% Cabernet Franc. Vinen lages på samme måte som Haut-Brion med lagring på ny eik .Fra 2006 har 5 ha av avlingen fra naboiendommen Ch La Tour Haut Brion blitt brukt av La Mission i både 1. og 2. vinen. Ch La Tour Haut-Brions siste selvstendige årgang var 2005 årgangen

Dillonfamilien eier også i tillegg til Haut-Brion og La Mission også Ch Laville Haut-Brion, Cru Classe for hvitvin på 3,7 ha, 70% Semillon, 27% Sauvignon Blanc, 3% Muscadelle, 10.000 flasker. Det er en av verdens beste tørre hvite iflg Brooks.. 4. september i år høstet de Sauvignon Gris på eiendommen så det er mulig denne også er i vinen. Ch Laville Haut- Brion har ikke lenger vin under eget merke, Vinen markedsføres nå som Ch La Mission Haut-Brion Blanc, og 2. vinen heter la Clarte de Haut-Brion og sies å være 2. vinen til både La Mission og Ch Haut- Brion. (2.vinen til Haut- Brion het tidligere les Plantiers de Haut-Brion.). Den hvite grand Vin 2011 fikk 19 poeng i Decanter., den røde fikk 17,5.

Dillonfamilien eier ikke Ch Les Carmes Haut- Brion og Ch Larrivet Haut- Brion. Familien har nylig kjøpt en eiendom i St. Emilion

17/10-14 BNH

www.haut-brion.com

Commanderie de Bordeaux a Oslo besøkte slottet i oktober 2012 og smakte følgende viner; Smaksnotater ved Christer Byklum:

2008 Ch Laville Haut-Brion
Only about 6000 bottles made if I remember correctly. The last vintage before changing the name to La Mission Haut-Brion Blanc. Pale lemon yellow. Lemon, grapefruit, minerals, floral, vanilla, intense and layered. Fresh acidity, superb texture, almost creamy with lemon acidity playing and making it fresh and lively. Mouthwatering. Gorgeous wine. Superb length.
96 P

2007 Ch La Mission Haut-Brion
Deep ruby.Vanilla, cassis, layered, fairly intense, spicy, smoky, minerals, almost floral. Have come around since last bottle. Fresh acidity, ripe tannins, savoury and mouthwatering. Superb texture. Very refreshing and long.
94 P

2007 Ch Haut-Brion
Deep ruby. Layered, nuanced, floral and scented, touch of cedar. Very subdued minerals, refined. Fresh acidity, ripe tannins, savoury, again refreshing and mouthwatering. Superb texture, more seductive than La Mission Refined, lively and very long.
94 P