Chateau Cheval Blanc 1er Grand Cru classé A var opprinnelig en del av Chateau Figeac , men ble etablert som egen vinmark i 1830. Navnet Cheval Blanc ble første gang sett i 1853. Jacques Hebrard drev eiendommen i flere tiår inntil han trakk seg tilbake i 1989. Pierre Lurton (som også driver Ch d`Yquem) overtok driften i 1991. Eiendommen ble solgt i 1998 til Bernard Arnault som kontrollerer LMVH-gruppen(Louis Vuitton Moet Hennessey), men kjøpet var en privat investering sammen med en forretningsvenn.
Eiendommen ligger helt vest i St. Emilion, nesten i Pomerol. Det er 3 distinkte hovedtyper jordsmonn, 40% grus over leire, 40% dyp grus, og 20% sand over leire. Mikroklimaet passer utmerket for Cabernet Franc.
Fermentering foregår i stål og sement. Vinen lagres så i 14-18 måneder på ny eik. Le Petit Cheval, Ch. Cheval Blancs andrevin, lagres i 12 måneder på ca 50% ny eik. Om lag halvparten av avlingen blir til le Grand Vin.
Vinmarken er på 37 Ha og er plantet med 58% Cabernet Franc, 42% Merlot. Produksjonen er på 120 000 flasker i året. Gjennomsnittlig alder på vinstokkene er 40 år.
Se også
www.chateau-cheval-blanc.com
1/6-15
BNH
Commanderie de Bordeaux a Oslo besøkte slottet i oktober 2015 og smakte følgende vin. Smaksnotat ved Cathinca Dege:
2011 Chateau Cheval Blanc
(57% cabernet franc og 43% merlot.)
Vinen har en tett mørk farge . Den er aromatisk med duft av blomster, blå plommer, mørke kirsebær, bjørnebær, mørk sjokolade, krydder og et lett jordlig preg. Saftig og konsentrert, bærpreget smak med modne, faste tanniner og god syre. Lang, flott, fruktdominert ettersmak. En elegant vin.
2011 er første årgang som er produsert i ny kjeller.