Bordeaux lager noen av verdens dyreste viner, selv om prisene i dag blekner mot Burgund. Men Bordeaux har nok et ess opp i ermet. Spennende og lagringsdyktig rimelig vin.
Av Christer Byklum
Det er på nytt Bordeauxmesse den 7.mars i Gamle Logen. Fokuset er på Bordeaux til under 400,- per flaske. Det er Commanderie de Bordeaux i samarbeid med Norske Vinklubbers Forbund som arrangerer. Bordeaux er hot som aldri før her hjemme, alle salgstall peker oppover, jeg har begynt å møte norske importører i Bordeaux, noe jeg ikke har gjort før i særlig grad. Importørene forteller om viner og paller som løper ut av hyllene. Polansatte har lignende historier. Bordeaux er i skuddet. Og med priser som har stått relativt stille de siste seks-syv årene hvor mange andre vindistrikter har både doblet og tredoblet prisene i samme tidsperiode ser Bordeaux plutselig riktig så hyggelig ut prismessig etter boomen med 2009 og 2010-årgangen. I skrivende stund kan du kjøpe en Grand Cru Classé til så vidt over maksprisen på messen. 419,- for en 2012 Château Talbot. En kvalitet som koster det dobbelte, og kanskje det tredobbelte i Burgund i dag. Joda, Bordeaux i møte med dyktige norske importører som har begynt å følge med i timen også i verdens fortsatt ledende vindistrikt er en fin kombinasjon.
Vi har i høst kunnet fråtse i Château Simard i modne årganger fra to importører til lave 260,- per flaske. Røverkjøp for den som liker moden vin. To norske importører har i tur og orden tømt kjelleren til Château Lanessan for gamle og meget trivelige årganger over de siste par årene. Det har blitt en ganske så betydelig økning i utvalget selv om det fortsatt er plenty med hull som kan tettes. Personlig savner jeg spesielt Pomerol her på berget, disse forføreriske vinene kan man falle pladask for. 2014 Château Lagrange fra Pomerol er faktisk tilgjengelig innenfor budsjettet på messen til 374,80. Særlig på østsiden er det mye snadder til budsjettprisen, og for lite av disse er her hjemme. Med tanke på hvor fort en del av disse vinene selges når de ankommer Norge er det ikke umiddelbart åpenbart hvorfor mange kvier seg. Samtidig lager ikke Bordeaux bare gull, og enkelte viner er bortkastet tid. Og har en importør uten de riktige antennene kjøpt inn en vin eller to feil tør de kanskje ikke prøve igjen. Men det er titalls slott av meget god kvalitet som ikke er i Norge per i dag, som virkelig burde vært her. Og noen som selges raskt ut og vi venter evigheter på at en ny årgang slippes er her, bare i for små mengder.
Østsidens rimelige viner innbyr til frukt og gjerne bløte tanniner. Det er selvsagt alltid unntak og stiler i forskjellig retning. Castillon er et område i oppgang, Fronsac har levert lenge og mer skjer her også. Lalande de Pomerol begynner å røre på seg, over mot vest og i Graves skjer det ting også. Vestsiden er gjerne noe slankere med mer struktur. Cabernet sauvignon tar ofte, men ikke alltid over dominansen her. Merlot er det bløte hjertet på østsiden. Det morsomme med Bordeaux i lavere prisklasse er at de lagrer godt. Ikke alle blir råskinn, noen blir bare annerledes mens andre utvikler seg veldig positivt. Med firehundre kroner som tak har Bordeaux et uvanlig stort utvalg lagringsviner og du kan handle fra alle kommuner. Selv Pauillac og Pomerol. Halvflasker med Sauternes lagrer fremragende og her kan du få selv de beste slottene til denne prisen. Joda, halv størrelse, men du verden for en kvalitet. Du kan til og med få en moden en, 1989 Château Suduiraut, et av de beste slottene i Sauternes finnes i halvflaske til 339,90 på polet, og den tåler fint femten år til. Kanskje tyve også. Og den er nesten tredve allerede.
Nesten all rimelig Bordeaux tåler ti år på langs, og da snakker jeg til og med om vin under hundreogfemti kroner. Eksempler på det er Château de l’Hermitage som nå er tilgjengelig til 149,90. Tåler fint ti år på langs, kanskje også femten. Nå trenger den det, for den er veldig ung. Men med en time på karaffel går den godt til en biff også nå. Opp en tier, 2008 Ch Dudon, også den en god vin, men noe flaskevariasjon her. Tåler fint fem år til den også. Og mellom disse og firehundrelappen har man nær sagt alt av Saint-Emilion Grand Cru, Saint-Emilion Grand Cru Classé, Lalande de Pomerol, satellittene rundt Saint-Emilion, Fronsac og Canon-Fronsac, en del Pomeroler, hele Graves, en og annen klassifisert Pessac-Léognan, mer eller mindre alt fra Médoc, mesteparten av Haut-Médoc, Listrac og Moulis. Og jammen er det ikke et utvalg fra Margaux, Pauillac, Saint-Julien og Saint-Estephe også. Stort sett alt av Cru Bourgeois, bare her har du tohundreogfemti eiendommer å velge blant. Samme med de nesten hundreogfemti medlemmene til Grand Cercle, en organisasjon for de beste uklassifiserte eiendommene.
Ja, det er helt sikkert femhundre eiendommer som er verd en kikk totalt sett i hele Bordeaux, under 400,- per flaske. Nyt, gå på oppdagelsesjakt, du er nødt til å finne noen skatter du forelsker deg i. Og Sauternes som sagt. Alt er ikke i Norge. Men 7. mars kan du smake på en hel del av det som er det.
Les mer om den store Bordeaux-messen på Gamle Logen 7. mars, klikk her for informasjon og påmelding.