Château Haut-Brion er klassifisert som Premier Cru Classé Pessac/Leognan
Den første Bordeauxvin som ble kjent ved sitt navn utenfor Frankrike i 1660, lenge før Margaux og Lafite – som også var ganske tidlig ute. Haut-Brion oppnådde mye høyere priser enn andre slott.
Da Jean de Pontac giftet seg i 1525 med arvingen til denne eiendommen hadde hun den med inn i ekteskapet som medgift. I over 100 år kunne man kjøpe Haut-Brion på vinbaren the Pontacs House i London (til en høy pris).
Eiendommen ble etter hvert overtatt av Familien Fumel på et tidspunkt da det ikke var noen mannlige arvinger i Pontacfamilien. Etter Fumel kjøpte den franske utenriksminister Talleyrand eiendommen i 1801, men han hadde den bare i 3 år. Senere kom mange eierskifter og nedadgående kvalitet, solgt på auksjon i 1836. Igjen flere eierskifter, og Haut-Brions nye storhetstid begynner i 1935 da den amerikanske bankmann Clarence Dillon kjøpte eiendommen. Hans etterkommere sitter fortsatt ved roret, nå representert ved hans barnebarn Joan Dillon (som også er Douchesse de Mouchy), og hennes sønn Prins Robert av Luxembourg. Eiendommens renomé nå skyldes også i høy grad familien Delmas. Georges Delmas ble ansatt som daglig leder i 1921, og etterfulgt av sin sønn Jean-Bernard Delmas i 1960, og igjen av hans sønn Jean-Philippe i 2004. Det var Jean-Bernard som i 1961 – som det første store slott i Bordeaux – innstallerte rustfrie ståltanker av eget design for å vinifisere på rustfritt stål. Ytterligere forbedringer ble også gjort. I 1983 kjøpte familen Dillon eiendommen La Mission de Haut-Brion.
De røde druene sorteres i vinmarken, avstilkes i vineriet, blir lett presset, pumpet inn på tank av J-B konstruksjon (dobbeltdekker). Gjæring i 18-21 dager opp til 38 grader C. Klassisk vinmakeri, ingen cold soak eller forlenget gjæring. 18 mndr lagring på 100% ny eik før, men nå mere forsiktig eikebruk, ned til 35% ny eik.
2.vinen lagres i 25% ny eik. Haut-Brion har egen bøkker.
Vinmarken er på 46 Ha, hvorav 42,3 Ha røde druer med 45% Cabernet Sauvignon, 37% Merlot, 18% Cabernet Franc.
2,7 Ha hvite druer med 60% Semillon, 40% Sauvignon Blanc 160 000 flasker produseres pr år. Vinstokkene har en gjennomsnittlig alder på 35 år. Slottets røde 2. vin heter Le Clarence de Haut-Brion fra 2007, før det het den Ch Bahans de Haut-Brion. Slottets hvite 2. vin heter La Clarte de Haut-Brion fra 2009, før het den Les Plantiers de Haut-Brion.
Den hvite plukkes sent, presses i hele klaser i en pneumatisk presse. Ikke skinnkontakt, gjæring i fat av Allier eik, naturlig gjær, 10-12 mndr 100% ny eik før, nå ned til 40-45%.
Se også: www.haut-brion.com
10/6-15 BNH
Commanderie de Bordeaux a Oslo besøkte slottet i oktober 2015 og fikk smake følgende viner. Smaksnotater ved Johan Cappelen:
2011 Château La Mission Haut Brion Blanc
Vinen består av 73% Semillon og 27% Sauvignon Blanc. Bare 2,7 Ha av slottets 46 Ha dyrkes hvite viner. Alkoholstyrke på 14,6%.
Fargen er en lys gul elegant farge. Boqueen er frisk med innslag av sitron, lime og honning.
Vinen har en flott kropp med preg av Sauvignondruen og kjennes litt fet og tørr med preg av pære og rosmarin. En tydelig elegant ettersmak
2007 Château La Mission Haut Brion
Vinen består av 43% Merlot, 48 % Cabarnet Sauvignon og 9% Cabarnet Franc.
Dyp rød klar farge. Kraftig og tydelig boque med duft av solbær, creme de cassis.
Tydelig balansert litt fet kropp med smak av solbær og sigarkasse. Noe tanniner og kanskje litt ung.
En ikke alt for tydelig ettersmak. Kan drikkes nå, men blir kanskje bedre med 5-10 års lagring.
2007 Château Haut Brion
Vinen består av 43% Merlot, 44% Cabarnet Sauvignon og 13% Cabarnet Franc.
Dypere rød farge enn vinen over. Kraftigere boque med duft av sjokolade, plommer, bringebær og moreller. Mer elegant kropp med mykere tanniner enn vinen over. Smak av modne frukter (plomme/solbær), lakris og grus/jord.
En kraftigere og mer elegant ettersmak enn naboen over.