Château Guiraud er klassifisert som Premier Grand Cru Classe, Sauternes.

Slottet har sitt navn etter Bordeauxkjøpmannen Pierre Guiraud som kjøpte slottet i 1766. Slottet forble i familiens eie til 1846, og hadde senere en rekke eiere frem til 1981 da det ble kjøpt av Frank Narby, en egyptisk/canadisk forretningsmann som bestemte seg for at slottets renommé – som var blitt litt frynsete – skulle gjenopprettes, og produsere vin på nivå med Yquem. Xavier Planty ble ansatt som daglig leder. Han hadde ambisjoner om å kjøpe etter hvert og i 2006 kjøpte han slottet sammen med Olivier Bernard som eier Domaine de Chevalier, Stephan von Neippberg som eier Ch Canon-la-Gaffeliere og Robert Peugeot fra den kjente bilfamilien. Planty er daglig leder.

Slottet ble klassifisert som 1. cru i 1855. Eiendommen er på 83 Ha, en av de største i Sauternes. Den er beplantet med 65% Semillon og 35% Sauvignon Blanc som er 35-40 år gamle. Det lages årlig ca 100.000 flasker. Utbyttet er lavt, ca 12 hl pr hektar. Max tillatt utbytte i Sauternes er 25 hl pr ha.

IMG_7455Druene plukkes i 2-7 omganger, og plukking starter ikke før druene kan nå 20% potensiell alkohol. Chaptalisering og cryoekstraksjon er forbudt. Gjæring fra 3 uker til 2 måneder, avhengig av høsten, skjer på eikefat, hvorav 50% nye. Deretter 2 år på fat etter assemblage.

Slottet lager også en 2. vin som heter Petit Guiraud, tidligere het den Le Dauphine de Guiraud. Vinen gjæres dels på ståltank, dels på fat , lagres i 9 måneder, og har en årlig produksjon ca 40.000 flasker

Slottet har også en tørr vin – Le G de Guiraud – som kommer fra en eiendom på 15 ha beplantet med 70% Sauvignon Blanc og 30% Semillon. Vinstokkene er 15 år gamle og gir en produksjon på ca 30.000 flasker.

Se også: www.chateauguiraud.fr

13/6-15
BNH

 

Commanderie de Bordeaux a Oslo besøkte slottet i oktober 2015 og fikk smake følgende viner. Smaksnotater ved Tone Herstad-Hansen:

2014 Le G de Château Guiraud
50% Sauvignon Blanc, 50% Semillon
God frukt, god syre, ren og harmonisk vin

2013 Petit Guiraud
65% Semillon, 35% Sauvignon Blanc
Gjæring delvis på ståltank, delvis på fat.
Delikat frukt, grapefrukt, ananas, pasjonsfrukt, god lengde

2011 Château Guiraud
65% Semillon, 35% Sauvignon Blanc
Fatgjæret, 90& nye fat.
Gyllen farge, Ananas, aprikos, botrytis. Konsentrert vin
God balanse syre/sødme, God lengde,

2002 Château Guiraud
65% Semillon, 355 Sauvignon Blanc
Fatgjæret, 90% nye fat
Gyllen, mandel,appelsin, pære, litt sitrus. Botrytis,
Nydelig balanse mellom syre og fedme. God lengde
Vil holde lenge.

Smakingens viner

Smakingens viner

 

Didier forteller . Innsektshotellet til venstre

Didier forteller . Innsektshotellet til venstre